Ексклюзиви
четвер, 07 квітня 2011 17:23

Туристично-краєзнавчий центр "Княжий" — осередок навчання, дозвілля та відпочинку дітей

Автор: фото з архіву туристично-краєзнавчого центру ”Княжий”
  Учасники гуртка ”Велотуризм” вивчають правила дорожнього руху
Учасники гуртка ”Велотуризм” вивчають правила дорожнього руху

— Понад 400 учнів та студентів з усього міста віком від 5 до 21 року проводять дозвілля у стінах нашого закладу, — розповідає Петро Лобур, директор Львівського позашкільного навчального закладу туристично-краєзнавчого центру "Княжий". Центр працює у Франківському районі міста Львова.

Навколо охайної двоповерхової будівлі — клумби, на подвір'ї скрізь помітно господарську руку: доріжки чисто виметено, дерева та бордюри підведено вапном. Це туристично-краєзнавчий центр "Княжий", де працюють туристичні, краєзнавчі та спортивні гуртки: спортивного, пішохідного туризму, орієнтування, велотуризму, історичного й географічного краєзнавства, ритмічної гімнастики  та настільного тенісу. Також є туристична база, яка надає послуги з тимчасового поселення молодіжних груп.

Як починав роботу центр "Княжий"?

— Наприкінці 1990-х за сприяння районного відділу освіту в приміщенні закритого дошкільного закладу за рішенням виконкому Львівської міської ради відкрили позашкільний навчальний заклад. Відтоді бере початок ТКЦ "Княжий".

Які функції центру?

— Він покликаний не лише організовувати дозвілля дітей та юнацтва, проводити екскурсії, мандрівки і спортивно-туристичні походи, змагання, конкурси, вікторини, а й створювати умови для забезпечення навчального процесу з метою фахової теоретичної підготовки за певними напрямками роботи. Така форма праці є вагомою складовою основного навчання дітей у школі, сприяє їх різнобічному розвитку й вихованню.

Окрім навчально-виховного процесу, центр працює на розвиток шкільного туризму, приймаючи учнів та молодь на туристичній базі. Як організована її робота?

— Потреба у відкритті туристичної бази або, як тепер модно говорити,  хостелу виникла багато років тому і була зумовлена відсутністю у Львові недорогих місць проживання дітей та молоді. У європейських країнах належну увагу приділяють розвитку молодіжних готелів. Після відкриття центру ми вважали за потрібне облаштувати туристичну базу з належними умовами.

Оглянувши молодіжний готельчик, я звернула увагу на гарні умови проживання, які відповідають європейським стандартам.

— Без сумніву, досягти такого рівня було непросто. Розпочинали  облаштовувати туристичну базу за сприяння закордонних партнерів, зокрема Європейської асоціації вільного часу для дітей та молоді, Громадської доброчинної організації "Львів — Фрайбург", Центру молоді імені Йордана  у Кракові та шляхом сумлінної праці колективу. Перші молодіжні групи почали приймати 1997 року — це був семінар для молоді, організований Міжнародним фондом "Відродження". Що не рік база розвивалася і, відповідно, збільшувала кількість місць для проживання. На сьогодні може одночасно прийняти 72 особи у дво-, три-, чотиримісних номерах. І все це за доступними цінами.

Відвідувачами нашої туристичної бази є спортивні команди, учасники міжнародних молодіжних програм, колективи художньої творчості та школярі з усіх куточків не лише України, а й Європи, які хочуть ознайомитися з культурною спадщиною Львова. Протягом року ми приймаємо близько трьох тисяч туристів.

Центр був співорганізатором і учасником багатьох міжнародних проектів, наприклад, Міжнародної школи українознавства, Українсько-німецької мовної літньої школи, Українсько-австрійського літнього коледжу, Школи лідерів. Із кожним роком розвивається наша співпраця зі спортивними товариствами, громадськими організаціями, творчими та художніми колективами як в Україні, так і за кордоном.

"Дружня атмосфера, гостинний прийом, затишні умови проживання роблять наше перебування у Львові приємним і незабутнім", — так записали наші відвідувачі у Книзі відгуків, і це стало візитівкою нашого закладу.

Ласкаво просимо до Львова, до туристично-краєзнавчого центру "Княжий", що на вул. Володимира Великого, 125а.

Зараз ви читаєте новину «Туристично-краєзнавчий центр "Княжий" — осередок навчання, дозвілля та відпочинку дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути