субота, 29 вересня 2007 07:07

Свиня Нюра два роки вважала себе псом

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Дика свиня Нюра намагається скинути дочку лісничого Аллу Шевчук у багнюку у вольєрі обійстя в селі Устя Корецького району Рівненської області
Дика свиня Нюра намагається скинути дочку лісничого Аллу Шевчук у багнюку у вольєрі обійстя в селі Устя Корецького району Рівненської області

Лісничий Микола Шевчук, 43 роки, з села Устя Корецького району Рівненської області три роки тому знайшов у лісі дике порося. Забрав його додому. Нині ходить на полювання з кабанихою.

Шевчуки живуть у просторому будинку над рікою Случ, неподалік лісництва. За Нюрою — так назвали порося — доглядає 14-річна дочка лісничого Алла.

— Батько — затятий мисливець, — дівчина підходить до загону та свистить у кулак. За кілька секунд чути задоволене рохкання — величезна дика свиня щодуху мчить до огорожі. — Е, та ти скучила! — дівчинка перехиляється через огорожу і гладить свиню по спині. — Нюра не любить бути одна. У загороді є ще дві домашні свині. Та хіба то компанія для неї?

На Нюру лісничий Шевчук натрапив у День пам"яті жертв аварії на ЧАЕС під час патрульного об"їзду. Порося відбилося від матері й помирало.

— Коли привіз порося додому, пробували годувати його з піпетки — нічого не вийшло. Дуже кволе було. А ввечері мама помітила, що воно ссе молоко в собаки. Ягдтер"єр Ніка саме привела цуценят, — розповідає Алла. — Певно, тому і прийняла свиню за свою. Пізніше Нюра пила молоко з однієї миски з котом, росла з мисливськими псами. Їх у батька шестеро. Гасала з ними двором, гралася. Якось навіть пробувала давати лапу. Лише гавкати не навчилася.

За розмірами Нюра давно наздогнала своїх домашніх сусідок. Та господарі не знають, скільки вона важить.

— Нюра дуже чистоплотна. Любить хуліганити — перевертає речі, давить курей. Цього літо вже трьох з"їла, — скаржиться дружина лісничого Світлана. — Варто дурній курці перелетіти огорожу — і все, не зловлю, то Нюра зжере!

Коли свині виповнився рік, Микола Адамович спорудив для неї окремий вольєр. Узимку Нюра ночує просто неба. Лісничий кидає на землю соломи, вона робить з неї кубло. Шевчуки кажуть, що свиня охороняє подвір"я не гірше за пса.

— Якось пішов на полювання, а Нюра побігла за моїми собаками, — сміється Микола Шевчук. — Довелося приманювати її на хліб і вести з лісу. Ану як утече, а потім іще хтось випадково вполює!

Односельці побоюються дикої свині.

— Нюра не агресивна, але любить напасти зненацька. Раніше за дітьми  по селу ганялася. Два місяці тому перелякала сільських парубків, які поверталися додому з дискотеки, — сміючись, каже Алла. — Часом тікає до лісу — їсти жолуді. За день-два вертається.

Також Шевчуки тримають молодого вовка — знайомі подарували минулого літа. Шість років тому до лісу від них утекла дика косуля Міка, а 2004-го лісничий відпустив на волю пару зайців. Нині Микола Адамович мріє про невеликий зоопарк. Нещодавно колеги пообіцяли принести чоловікові лисеня.

Зараз ви читаєте новину «Свиня Нюра два роки вважала себе псом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути