четвер, 27 січня 2011 19:02

"Сусіди два роки без каналізації мучилися"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Працівники полтавської бригади ”Спрут” за допомогою гумового шланга підключають до каналізаційної мережі стояк львів’янки Любові Білій
Працівники полтавської бригади ”Спрут” за допомогою гумового шланга підключають до каналізаційної мережі стояк львів’янки Любові Білій

"І огірками в нас кидали, і воду на голову лили, і погрожували викинути з дев'ятого поверху. А прокльонів скільки, матюків", — розказує начальник служби збуту послуг "Львівводоканалу" 55-річна Ольга Афанасьєва. Із нею, контролерами та полтавською бригадою "Спрут" у середу зранку їдемо підключати боржників до каналізації.

Працівники "Полтавводоканалу" приїжджають до Львова раз на три місяці. Каналізаційний стік жителів, які заборгували за водопостачання понад 3 тис. грн, блокують заглушками. Тим, хто ліквідував борг, пломбу зривають.

— Дехто одразу після відключки біжить платити борги, — каже Афанасьєва. — Якщо встигають, доки є полтавці, — їх підключають одразу. А ні — то три місяці мусять чекати, доки ті приїдуть знову. Не платять — то і півроку, і рік без туалету живуть. Останнім часом знаходяться розумники, що розбивають унітази і самі якось ту пломбу зривають. Одні господарі загнали заглушку в загальний стояк. Цілий будинок без каналізації лишився, сморід страшенний. Полтавці весь наступний день до пізнього вечора з тим мордувалися, доки все полагодили.

Під'їжджаємо на вул. Шевченка, 346. У квартирі №159 відключили каналізацію два роки тому. Тепер приїхали її ладнати. Власники помешкання 50-річні Іван та Оксана Гайщуки за кілька років заборгували 15 тис. грн.

— Тепер почали сплачувати. Половину дали зразу, решту їм розтермінували по місяцях. Якщо покажуть квитанцію про останню сплату, зараз підключимо їм унітаз, — пояснює дорогою контролер 46-річна Валентина Опанасенко.

Дзвонить у квартиру боржників. Ніхто не відчиняє.

— Знову будуть без унітазу, — заломлює руки сусідка 55-річна Марія Задирецька. — Та наче все сплатили. А тепер як на зло в село поїхали. Вони хороші люди, порядні. Трохи бідують, бо п'ятеро дітей. А борги нажити — раз плюнути. Місяць не маєш чим сплатити, другий — і вже сума. Тих два роки так мучилися без каналізації. До нас у туалет просилися, трохи, певно, у відро ходили.

Їдемо на просп. Чорновола, 99. У 50-річної Любові Білої із 67-ї квартири заблокований унітаз більше року. Заборгувала понад 3 тис. грн. У вівторок повернула весь борг.

Жінка виносить документи на поріг. До квартири не пускає.

— Там запах невиносимий. Каналізації ж не було. Сама винна, визнаю, — говорить. — Заборгувала, бо мама тяжко хворіла. Гроші на лікарства йшли. Як маму поховала, трохи прискладала і заплатила. Щоби вже спокій у хаті був і по сусідах не бігала.

Чоловіки зі "Спруту" вилазять на дах 14-поверхівки. Зі стояка, який веде до квартири Білої, за допомогою тросів і затискачів витягують заглушку. Процедура триває 10 хв.

Як приїжджає бригада зі "Спруту", за тиждень отримуємо по 250–300 тисяч гривень, — каже Афанасьєва.

Полтавська служба "Спрут" за тиждень роботи обходиться "Львівводоканалу" майже у 80 тис. грн. Робітники щодня встигають відключити від каналізації 15–20 боржників. Підключають наполовину менше.

Зараз ви читаєте новину «"Сусіди два роки без каналізації мучилися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути