Ексклюзиви
понеділок, 05 червня 2006 18:04

Скромне весілля обійдеться в 10 тисяч гривень

Автор: фото: Василь КИЯШКО
  8 жовтня минулого року, на день міста Чернівці, п’ять молодих пар відгукнулися на пропозицію мерії провести спільну весільну церемонію на вулиці. За традицією молодий несе з РАЦСу на вулиці Кобилянської свою дружину
8 жовтня минулого року, на день міста Чернівці, п’ять молодих пар відгукнулися на пропозицію мерії провести спільну весільну церемонію на вулиці. За традицією молодий несе з РАЦСу на вулиці Кобилянської свою дружину

За чотири місяці цього року у Чернівцях побралися 478 пар — минулоріч було на 35 союзів менше.

— Подають дуже багато заяв, — каже начальник відділу Чернівецького міського управління юстиції Вероніка Чепіль, 47 років. — Чимало пар хочуть одружитися у червні—липні, до того ж — у суботу та неділю. Черга на ці дні сформована кілька місяців тому. Усе розписано аж до жовтня. Вільних місць немає. Тому відкриваємо двері у п"ятницю й навіть у четвер.

Спокійніше вагітним нареченим — штамп про реєстрацію у паспорт ставлять одразу й без черги.

— Діти мають народжуватися в офіційно зареєстрованих сім"ях, — пояснює Вероніка Чепіль.

Учорашня студентка Антоніна Бобчук, 23 роки, виходить заміж за пожежника Сергія Філіпчука, 25 років. Поберуться наприкінці червня. Особливих причин для поспіху не мають — просто кохають одне одного.

— Познайомилися минулого року на вечірці після Дня молоді, — каже струнка білявка під руку з високим коротко стриженим юнаком. — Гуляли до ранку, потім почали зустрічатися. Восени я зрозуміла, що закохалася... Весілля запланували зіграти наприкінці червня. Знайомі дівчата підказали подавати заяву за два-три місяці, щоб у чергу поставили.

Наречені вже подбали про весільне вбрання.

— По сукню їздили на Буковину, у Волоку, — каже Тоня. — Там ціле село сукні шиє. Віддали 150 доларів за вподобану. За фату заплатила 50 гривень, за віночок — 20. Манікюр, зачіску і макіяж зроблю напередодні, 30 доларів уже приготувала.

Скляні скалки підмете прибиральниця. За це їй у кишеню покладуть десятку

— А я на Калинівському ринку віддав 550 гривень за костюм, стільки ж — за сорочку, туфлі й краватку — і тепер спокійний, — додає Сергій.

У день весілля у РАЦС наречені принесуть два калачі, вишитий рушник, дві пляшки шампанського й пару келихів. Молодята низько вклоняться батькам і гостям, потім вип"ють на брудершафт і розіб"ють келихи об долівку — щоб життя велося. Скляні скалки підмете прибиральниця. За це їй у кишеню покладуть десятку. Далі молодий нестиме свою любу на руках. За 300 грн оператори знімуть коротенький фільм про перші хвилини шлюбного життя. А на виході молодят чатуватимуть музики. За зіграний вальс молодий зазвичай платить від 30 до кількох сотень гривень.

Вулицю Кобилянської, де розміщено РАЦС, раніше називали Панською. Вона завжди була пішохідною. Але під РАЦС кортить підкотити справжнім кортежем. Колись престижними були "Чайки", тепер — довжелезний "Лінкольн". Його оренда коштує 250 грн за годину. "Волга" обійдеться у півтора-два рази дешевше. Проте більшість наречених обходяться транспортом друзів і родичів.

— У нашій компанії усі мають автомобілі, тому матимемо у чому їхати, — каже Сергій. — А ще як байкери приєднаються до кортежу — ото весело буде!

За вінчання у Чернівцях правлять добровільних 100 грн. Але Антоніна й Сергій з церковним шлюбом не поспішають — хочуть спочатку випробувати свої почуття побутом.

Обов"язковий пункт весільної програми — піша прогулянка територією місцевого університету. Охочі мають написати відповідну заяву в ректорат й офіційно заплатити 15 грн. Без цього ні пройтися не пустять, ані фотографуватися не дозволять.

На весільну гостину Антоніна й Сергій запрошують у ресторан "Діана". Гостей буде не менше ста. За кожного заплатять по 30 доларів.

— Можна було і по 20 за місце, але тоді спиртне та фрукти власним коштом, — каже Сергій. — Музика у ресторані гратиме безкоштовно, але лише до 11-ї години вечора. Ми замовили зал до третьої ранку, зійшлися з музиками на 30 додаткових доларах.

Ранок після шлюбної ночі молодята зустрінуть у двокімнатній квартирі неподалік ресторану. Це подарунок батьків молодої.

Найстарішому женихові було 82 роки

У Чернівцях наймолодшій нареченій виповнилося 15 років, а нареченому — 18. Але нові родини створюють не лише юні: якось розписувалися 78-річна наречена і 82-річний молодий. Найбільша різниця у віці між молодятами становила 40 років.
Охоче укладають шлюб у Чернівцях іноземці. Цього року видали 31 свідоцтво, переважно росіянам (11) та молдаванам (6). А ще  італійцям (4), ізраїльтянам (3), британцям і грекам (по 2), громадянам Білорусі, Польщі, Канади, Норвегії, Німеччини та Голландії. Після весілля іноземці, як правило, виїжджають зі своїми половинами за кордон.
22 чернівецькі родини відсвяткували цього року золоте весілля.

Зараз ви читаєте новину «Скромне весілля обійдеться в 10 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути