понеділок, 21 листопада 2011 06:15

Прибудову варто робити по всьому стояку будинку

Автор: Фото: Леся МЕЖВА
  Директор департаменту містобудування Андрій Павлів не радить склити балкони
Директор департаменту містобудування Андрій Павлів не радить склити балкони

Аби розширити квартири, львів'яни реконструюють горища й підвали. Жителі перших поверхів роблять добудови. Як узаконити такі дії, розказує Андрій Павлів, 49 років, директор департаменту містобудування Львівської міської ради.

Скільки метрів можна добудувати?

— Максимум 1,5–2. Більше не дозволять ні архітектурні, ні санітарні вимоги. По-перше, прибудинкова територія не є велика. Ще має бути місце для майданчика, смітників, стоянки, тротуару. Тому добудувати ще одну кімнату не вийде. Можна лише розширити її, щоб мати нормальне освітлення. А це можливо при відстані до 6 метрів від вікна до протилежної стіни. Тобто якщо довжина кімнати 4 метри, можна розширити її максимум на 2.

Дурницю роблять ті, хто склить балкони. Виходить подвійне скло — вікно і балкон. А скло фільтрує ультрафіолет, сонце не вбиває бактерій. Нема санітарних норм. Краще вже розширити кімнату за рахунок балкона, утеплити його.

Із чого варто почати добудову?

— Найперше слід створити об'єднання співвласників. Бо для добудови потрібно мати прибудинкову територію. Нею може розпоряджатися лише кооперативний будинок або ОСББ. Оформити в управлінні архітектури державний акт на землю має його голова.

Господар, який хоче розширити квартиру, повинен отримати рішення загальних зборів мешканців будинку. Має бути протокол зборів із підписами всіх жителів. Можна список підписів завірити нотаріусом. Далі йдете в управління архітектури. Через півтора-два місяці вам виготовлять і погодять проект.

Таку прибудову варто робити по всьому стояку на всіх поверхах. Бо споруда лише на першому поверсі виглядає неестетично.

У місті багато будинків, до яких на рівні першого поверху примикають магазини, кафе. Вони мають пласке накриття. Чи можна мешканцям другого поверху розширити на ньому своє житло?

— Ці приміщення називаються партерами. Це переважно ряди торгівлі й обслуговування. Вони можуть витримати надбудову. Але якщо це вже приватизований магазин, ви матимете конфлікт із власником. Якщо не приватизований, законної можливості заборонити надбудову немає. Бо вона не опирається на землю, отже, ви не займаєте земельної ділянки.

Добудова на даху законна?

— Якщо перекриття пласке, то так. Якщо дах шатровий, то це спільне господарське приміщення всіх мешканців. Тому потрібна їхня згода.

Які штрафи передбачені за самовільне будівництво?

— Дуже малі. Від 170 до 300 гривень. Тому це явище в нас таке поширене. Потрібні місцеві штрафи, як у розвинених країнах. Місцевий бюджет там на 80 відсотків формується з цього.

Зараз ви читаєте новину «Прибудову варто робити по всьому стояку будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути