четвер, 12 серпня 2010 19:23

"При регулярному вживанні дистильованої води з організму вимиваються корисні солі"

Який вплив на організм має регулярне вживання води з-під крана та чи стає вона кориснішою після очистки, розповідає 66-річна Мирослава Лесюк, завідувач відділу комунальної гігієни Львівської санепідемстанції.

— Те, що від води утворюється каміння в нирках — міф. У нашій родині, наприклад, сечокам"яна хвороба спадкова, хоча мої батьки із села, тобто завжди пили чисту воду з криниць. На щастя, у львівській воді вміст кальцію та магнію не перевищує норми. Інакше ми мали б серйозні проблеми зі здоров"ям. Бо надлишок кальцію, скажімо, призводить до серцево-судинної патології, а сполуки магнію надають воді гіркого присмаку, при великих концентраціях узагалі токсично діють на організм.

Яких проблем завдає жорстка вода у побуті?

— По-перше, утворюється вапняний накип на нагрівальних приладах, наліт на сантехніці. По-друге, у твердій воді гірше розварюються овочі, тяжче відіпрати одяг. Тому потрібно додавати пом"якшувальні засоби, а це потребує більших витрат на додаткові миючі засоби.

Воду хлорують. Це небезпечно для здоров"я?

— Хлорування відбувається на насосних станціях, які розташовані на різних відстанях від Львова. Доки вода потрапить у вашу домівку, хлор вивітрюється. Якщо ця відстань невелика, то ви можете відчувати його запах. У таких випадках краще відстояти її 1,5–2 години. Хлорні сполуки починають вивітрюватися із тієї хвилини, як ви відкрили кран.

Дітям можна давати воду з-під крана?

— Зовсім маленьким узагалі небажано давати сиру воду. Краще, нехай це будуть якісь компотики чи спеціальна бутильована вода.

Яку воду корисніше пити — кип"ячену, відстояну чи очищену фільтрами?

— Вода, очищена фільтрами, перетворюється на дистилят, тобто мертву воду. Така вода не містить шкідливих домішок, але, на жаль, і корисних також. До того ж при регулярному вживанні дистильованої води з організму вимиваються корисні солі, а це може призвести до серцево-судинних порушень та остеопорозу. Те саме стосується і вживання кип"яченої води. Організм не доотримуватиме необхідну кількість солей і мінералів. Єдине, що пораджу, перед споживанням дати воді з-під крана трохи збігти, щоб спустити застій, або відстоювати її. При відстоюванні протягом 2–3 годин осідають солі. Мінуси відстоювання — при легкому збовтуванні вони знову забруднюють воду. Також брудним посудом чи руками можна занести інфекцію, наприклад кишкову паличку. А при кімнатній температурі вона там розмножуватиметься.

Зараз ви читаєте новину «"При регулярному вживанні дистильованої води з організму вимиваються корисні солі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути