четвер, 18 грудня 2008 19:09

Плоди хеномелеса на смак як лимон

69-річний львів"янин Іван Чепуренко каже, що плоди хеномелеса взимку можуть заміняти цитрусові. Садівники називають цей кущ китайською айвою. Невеличкі плоди жовтуватого кольору за формою нагадують яблука, а смакують як лимон. Вони багаті на вітамін С та ароматні.

— Про хеномелес знаю давно, такий кущ росте на ділянці клубу садівників "Флора", у який я входжу, — каже Іван Миронович. — Ця рослина невибаглива, добре витримує морози та брак вологи. Любить, щоб місце було сонячне. Навесні цвіте надзвичайно гарними квітами.

Саджанці хеномелеса можна купити в садівників-любителів. Його кущі не бояться шкідників та хвороб. Навесні чи восени бажано обрізати сухі, поламані та старі гілки, інакше кущ буде густим та погано цвістиме.

— Урожай збирають до морозів, на одному кущі можуть вродити 4–5 кілограмів плодів, — додає чоловік. — Якщо плоди підмерзнуть, то стануть м"якшими, солодшими та менш терпкими. Теж стосується і зберігання. Чим довше зберігати, тим смачнішими вони стають.

Частину плодів хеномелеса господарі перемелюють чи нарізають тоненькими скибками та засипають цукром. Проте айва може пролежати в холодильнику й без переробки.

— Ззовні вони можуть зморщитися, але аромат та смак не втратять, — каже Іван Миронович.

Зараз ви читаєте новину «Плоди хеномелеса на смак як лимон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути