четвер, 01 липня 2010 18:10

На Жидачівському паперовому комбінаті затримують зарплати

"Із комбінату люди масово звільняються. Хто їде за кордон на заробітки, хто — на села працювати на городі, а хто просто сидить удома. Набридло дарма на роботу ходити. За 500—600 гривень зарплати довго не протягнеш", — обурюється працівник Жидачівського целюлозно-паперового комбінату на Львівщині Ігор Сидор, 42 роки".

Паперовий комбінат у Жидачеві — єдиний на Західній Україні. З 1951 року його вважали лідером паперового, картонного і тарного виробництва в Україні. У райцентрі живуть 10 тис. людей. Раніше його називали "містом паперовиків". На комбінаті працювали 4 тис. осіб, зараз — наполовину менше.

Із 29 квітня тут призупинили виробництво. З листопада минулого року працівників час від часу відправляють у відпустки за власний рахунок, скорочують та затримують їм зарплати.

— Майже у кожній другій-третій родині хтось працює на комбінаті. Буває, що цілі сім"ї тут улаштовані. Я на заводі пропрацював півроку, більше не витримав, — розповідає місцевий 22-річний Володимир.Із першого дня моєї роботи почалися проблеми. Щоразу зарплату затримували на два місяці. Якщо виплачували, то ділили на дві частини. Робочі на нових машинах отримували 1,5 тисячі гривень, на старих — 1000. Я працював на старій. Спочатку мені платили норму, потім дали 900 гривень, згодом 700. Коли отримав 600 гривень, вирішив розрахуватися. Бувало таке: тиждень працюємо — два-три тижні вдома. Керівництво зобов"язувало виконувати роботу, яка не входила в наші обов"язки. Носили мішки з крохмалем, а заплатили по 10 гривень. Працівники обурилися. Люди почали втікати. Кому пощастило, влаштувався в супермаркет "Рукавичка" чи на наш Жидачівський сирзавод.

Біля комбінату стоять чоловіки у старому одязі, курять, дехто п"є пиво. На території заводу люди косять траву, замітають.

— Тут усе життя працюю, — зітхає 54-річний Ігор Кіт. — Замолоду добре було, в санаторій відправляли відпочивати. А тепер шо робиться? Завод розтягують по частинах на брухт. Обладнання помаленьку розвалюється, хто його пильнує? До кого ми вже тільки не зверталися. До Партії регіонів поскаржилися, то перед приїздом Януковича до Львова нам трохи зарплати виплатили. Писали листи до Міністерства промислової політики. Там відповіли, шо комбінат не належить до них, бо має приватного власника. Ми би й до нього звернулися, але його імені нам під дулом автомата ніхто не скаже.

Носили мішки з крохмалем, а заплатили по 10 гривень

— Ходять чутки, шо володіє комбінатом бізнесмен Ігор Коломойський. У нього бізнес такий: рейдерський захват, жодних інвестицій, потім продаж збиткового підприємства, — додає 50-річний Іван Миколайович. Спльовує, йде геть.

— Та то різне плетуть, — шепоче Ігор Сидор. — Кажуть, як завод збанкрутує, тоді посписують кредиторів. Майно передадуть приватному інвестору, а він уже почне вкладати кошти. Надіємося, шо все буде добре. Он керівництво обіцяє, шо скоро запрацюємо на повну катушку. Кажуть, крутий кредит узяли — 39 мільйонів гривень. Але за останній рік трохи клієнтів утратили. Люди в нас розчарувалися. Ми ж тільки лотки для яєць виробляли.

Відколи стоїть комбінат, припинилося опалення та постачання гарячої води до трьох житлових будинків на вул. Фабричній. Їх обслуговує котельня заводу. Без тепла залишилися 278 сімей.

— Комбінат утримує звалище. Комунальні служби мають проблеми, бо теж вивозять туди сміття, — бідкається Михайло Шуйко, міський голова Жидачева. — Завод споживав близько 40 відсотків питної води. Його зупинка вдарила і по роботі водоканалу. Усі проблеми почалися після приватизації комбінату. Перші власники принаймні робили спроби реформування, нинішні не мають бажання розвивати підприємство. Очевидно, вони придбали земельну ділянку, аби потім перепродати комбінат. Із містом уклали договір оренди. Згодом вирішили його розірвати. Ми відмовилися, бо надходження від оренди йдуть до міського бюджету. Суди у цій справі тривають досі.

Із головою правління Жидачівського целюлозно-паперового комбінату Степаном Пакіжем не вдалося поспілкуватися. Протягом двох тижнів секретар у його приймальній переконувала, що керівник у відрядженні, з якого повернеться за три дні.

— Жоден із його заступників не зможе з вами порозмовляти, бо відповідає лише за свою сферу діяльності, — говорила.

Зараз ви читаєте новину «На Жидачівському паперовому комбінаті затримують зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути