четвер, 11 січня 2007 18:19

На ярмарку пригощали "москаликами"

Автор: Фото: Ольга БАРТИШ-КОЛОМАК
  Під час різдвяного ярмарку на вулиці Валовій у Львові домогосподарка Ольга Наливайко готує страви української кухні. Поруч із нею качур на кличку Павло Чубинський
Під час різдвяного ярмарку на вулиці Валовій у Львові домогосподарка Ольга Наливайко готує страви української кухні. Поруч із нею качур на кличку Павло Чубинський

"Та не давайте ви йому стільки хліба! Кукурудзи би принесли, горіхів, бананів. А то запакуєте мого Павлика", — 48-річна львів"янка Ольга Наливайко гукає до людей, котрі обступили її чубатого качура.

На вулиці Валовій у Львові другий тиждень просто неба триває різдвяний ярмарок. Ольга готує на вогні пісні страви.

— Усі думають, що я його готуватиму, — сміється господиня. — А качур мені друг — чотири роки тому виміняла його на зарізану качку. Дуже сподобався — вродливий, чубатий. Тому і Павлом — Чубинським — назвала. Схожий? Удома в мене ще півень є — Граф. Теж учений. А цього літа хтось підкинув гусеня з розбитою головою. То вже такий гусак виріс — справжній Опришко!

Ольга переносить качура на інший столик.

— Аристократ, — погладжує птаха по голові. — Розуміє різні команди. А ну, Павлику, привітайся!

Качур не ворушиться.

— Щось не хоче. Мав би голову закинути і закрякати. А ще він уміє лапкою чухатися за вухом — честь віддає.

Біля Павла Чубинського знову збирається натовп. Фотографують птаха, годують крихтами хліба, у глиняну мисочку поруч кладуть копійки.

Ольга Наливайко тим часом порається біля 100-літрового казана — на вогні закипає рибна юшка.

— Зараз готую лише пісні страви. Учора варила "москалики" — юшку з меду і тюльки. Дрібненьку солену рибку в нашому регіоні колись називали "москаликами". Львів"янам ця страва найбільше сподобалася — за лічені хвилини все з"їли. Навіть гроші не встигла зібрати — задурно роздавала. А нині рибну юшку продаватиму — по 2 гривні за порцію з булкою.

Господиня сипле до казана жменю перцю і солі. На дерев"яному столику дрібними шматками нарізає п"ять великих коропів. Із плетеного кошика виймає пучки трав.

— Приправи сама збираю, усе життя ботаніком пропрацювала. Тут у мене навіть дурман-зілля є, — показує сухі зелені листки. — Його дівчата зранку на Івана Купала збирають і хлопців причаровують. До страв його не дають. А для юшки маю різні пахощі — чебрець, шавлію, любисток. Пахне фантастично. А до вогню підкидаю трохи чортополоху, аби ніяка зла рука не зіпсувала юшки.

22-річний син Ольги Северин підкидає дрова під казан, великим черпаком помішує юшку.

— Казан нам позичили козаки з чайки, — каже Северин. — Вони у ньому куліш варять. Козаки — мамині друзі.

— А оці всі глечики, миски, — Ольга перебиває хлопця, показуючи на глиняне начиння, — ми з сином по Україні збирали. Колись часто подорожували. І сорочок вишиваних маю багато — близько сотні. Сама вмію вишивати, але все часу бракує.

Зараз ви читаєте новину «На ярмарку пригощали "москаликами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути