четвер, 11 грудня 2008 19:42

На шахті "Степова" виявили півтисячі порушень

Стан охорони праці на шахті "Степова" у місті Червонограді Сокальського району Держгірпромнагляд оцінив як "нижче задовільного". Чергову преревірку  умов роботи на ній проводили наприкінці листопада.

27 грудня на "Степовій" святкуватимуть 30-річчя з дня відкриття. Тут працюють 1650 людей. 980 — підземні робітники, які спускаються в шахту у чотири зміни. Щодня видобувають 2000–2300 т вугілля. Із вибою воно надходить на Добротвірську ТЕС.

Дев"ять місяців роботу "Степової" контролює Держгірпромнагляд.

2 квітня у лаві 115 на глибині 550 м сталася пожежа. У копальні працювали 92 гірники, усіх вдалося врятувати. Довели, що займання сталося через порушення техніки безпеки і застаріле обладнання, що має викачувати з шахти на поверхню вибухонебезпечний пил. Після аварії територіальне управління Держгірпромнагляду на Львівщині заборонило спускатися людям під землю. За два тижні п"ять керівників шахти порушили заборону — спустилися в аварійну дільницю. У шахті вони знепритомніли — отруїлися рудниковим газом.

6 травня через неналежне провітрювання у заваленому вугіллям пласті знову сталася пожежа. Держкомісія звернулася до керівництва державного підприємства  "Львіввугілля".

— Усі претензії інспекції враховано. На "Степовій" замінили обладнання, й нині вона є цілком безпечною, — каже помічник гендиректора "Львіввугілля"Микола Бродер.

23 червня на копальні відновили роботу. У липні під час перевірки Червоноградська державна гірничотехнічна інспекція зауважила порушення кріплення й вибухобезпеки обладнання. На шахті не було вогнегасників, установки автоматичного пожежегасіння — у несправному стані. 9 вересня на "Степовій" обвалилася порода. Загинув підземний прохідник 40-річний Віктор Яворський. Із забоєм хребта й переломом лівої гомілки до лікарні потрапив гірник 23-річний Василь Сікорський.

— Працівники перебували у недостатньому кріпленні, — пояснює заступник директора з охорони праці 28-річний Ігор Крокош. — Після цього випадку звільнився головний інженер. Родина загиблого отримала 80 місячних заробітних плат. Кожен гірник застрахований.

Під час листопадової перевірки виявили 485 порушень нормативно-правових актів з охорони праці. До адміністративної відповідальності притягнули 18 працівників.

— У незадовільному стані були рейкові колії по головних виробках, засоби відкатних робіт, апаратура захисту, несправний пожежозрошувальний трубовоз, — перераховує начальник Червоноградської державної гірничотехнічної інспекції у вугільній промисловості 43-річний Володимир Юрків. — Стан охорони праці "нижче задовільного".

О третій дня на "Степовій" закінчилася друга робоча зміна. Гірники згуртувалися біля автобусів, що розвозять їх по домівках. Троє ледь тримаються на ногах.

— Вилізли з тої дряхлої шахти живі — хіба то не свято? — сміються. — По роботі можемо собі дозволити трохи. Але як під землю спускаємся — ні грама.

— Живемо від перевірки до перевірки, — розповідає гірничий очисного забою 55-річний Леонід Захарченко. — Коли інспектор з"являється, одразу лаву зупиняють. Тільки й мови, що про охорону праці. А для нас краще, аби зарплату вчасно платили. А то за жовтень лише 19 відсотків дали, а про листопад й не згадують. Та й закон про шахтарів якийсь неправильний. Пропрацював 15 років на шахті, йдеш на пенсію і отримуєш 50 відсотків від зарплати. А я 10 років на хімзаводі робив, 10 — на шахті. Мені до пенсії ще п"ять років гарувати треба. Але ж робота на хімії не менш шкідлива.

Адміністрація шахти зібралася на планування в актовій залі. Виконувач обов"язків керівника Ярослав Шаварський не з"являється.

— Певно знову комісія з перевіркою нагрянула, — перемовляються гірники.

— Комісія? Яка комісія? У нас же все добре, — непокоїться чоловік невисокого зросту.

— Наша біда — лише одна лава, — каже "ГПУ" Ігор Крокош. — Порівняно з минулим роком, кількість недоліків зменшилася. Порушення переважно адміністративного характеру. Там щось не підкручено, там — не підтягнуто, там лампочка згоріла. Сварили через несправність електровоза. Окремі дільниці неправильно проводили наряди, оформляли паспорти кріплень.

Питаю про нетверезих гірників. Крокош мовчить.

— Вони напилися за межами території, — відповідає начальник дільниці шахтного транспорту 32-річний Василь Марцинюк. — В автобус інколи сідають і не наші працівники.

Зараз ви читаєте новину «На шахті "Степова" виявили півтисячі порушень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути