четвер, 28 квітня 2011 18:18

На ринку Торпедо закрився кожен третій кіоск

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  21 квітня на ринку Торпедо у Львові  двоє чоловіків шукають спеціальний шланг для води. Кіоск, де такий можна було купити, закрився два місяці тому. Цього року на ринку перестав працювати кожен третій контейнер
21 квітня на ринку Торпедо у Львові двоє чоловіків шукають спеціальний шланг для води. Кіоск, де такий можна було купити, закрився два місяці тому. Цього року на ринку перестав працювати кожен третій контейнер

"Як почали дорожчати продукти, людей на нашому базарі поменшало. У день може бути два-три покупці, і то беруть дрібні деталі. Їсти треба, а поміняти сантехніку можна відкласти до кращих часів", — говорить 27-річний Андрій, продавець ринку Торпедо на вул. Кукурудзяна у Львові. Це спеціалізований базар, там продають деталі до техніки, автомобілів, апаратури, замки, предмети для будівництва та оздоблення. До нового року на ринку працювали близько 400 кіосків. Тепер третина зачинені.

Торпедо розташований при виїзді з міста біля автостанції №2. На ринку немає асфальтованої дороги, ряди металевих контейнерів стоять на піску. Продавці грають у карти, хтось протирає деталі від пилу. У деяких рядах покупців узагалі не видно. Подекуди один-двоє оглядають товар.

— Ціни на все подорожчали, а доходи у людей не зросли, — каже 60-річний Григорій. Торгує робочими інструментами. — От вам коли останній раз зарплату піднімали? Люди припинили ремонти. Не будуються ніякі нові підприємства. Кому потрібне моє долото? Навіть у час кризи покупців було більше.

З південного боку ринку Торпедо магазини розміщені на віддалі один від одного.

— Мій знайомий тут три кіоски мав. Усі на метал порізав, — показує порожнє місце біля свого контейнера 70-річний Дмитро Гайовий. Торгує матеріалами для покрівлі та водостічними трубами. — Як літом торг не покращиться, тоже буду закриватися. До 100 гривень фіксованого податку тепер додали 340 гривень збору у Пенсійний фонд. Оренда коштує 31 гривню за метр. То тільки за ту буду треба 400 у місяць віддати. А по ту сторону базару взагалі метр 65–200 гривень коштує. А хто сам не торгує, мусить і продавцеві заплатити.

В управлінні державної реєстрації Львівської міської ради кажуть, що після нового року підприємці Львова масово почали закривати бізнес. Від січня перестали працювати 60 юридичних осіб і 400 фізичних. Поменшало охочих розпочати власну справу.

— Порівняйте. У перший місяць року зареєструвалися 251 фізична особа, припинили діяльність 91, — говорить головний реєстратор Львова Володимир Дуда, 54 роки. — У лютому зареєструвалися 234 і закрилися 151. З кожним місяцем менше реєструються і більше закриваються. 2008 року щомісяця реєструвалися в середньому 479 підприємців фізичних осіб, у час кризи — 371. Згортають бізнес переважно власники павільйонів. Скаржаться, що не можуть офіційно оформляти працівників і платити їм легальну зарплату. "Товар не продається, люди грошей не мають, з чого платити?" — розказують нам. Раджу починати займатися виробництвом. Особливо є потреба у сільськогосподарській продукції. От огірки з Чернівецької області скоро почнуть експортувати в Ірак. Здається, нехитрий продукт. Може, не відразу, але з часом виробники своїх продуктів обов'язково виграють.

Зараз ви читаєте новину «На ринку Торпедо закрився кожен третій кіоск». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути