Родинні закупи львів'яни найчастіше роблять на ринках. Кажуть, тут поторгуватися можна і вибір чималий. Чим приваблює покупців ринок Привокзальний, розповідає його директор Дмитро Нечипуренко, 52 роки.
— На Привокзальному завжди жвава торгівля, людно. На інших базарах такого натовпу немає.
— Інфраструктура ринку досить сприятлива, адже він зручно розташований — майже у центральній частині міста. Вдале транспортне, автомобільне і залізничне сполучення сприяє доступу до ринку селян-виробників, тому продукція — з перших рук. Це справді сільськогосподарський ринок. Віднедавна в овочевій і м'ясній частинах ми встановили по три контрольні ваги. Там споживач після покупки перевіряє, наскільки добросовісно йому зважили продавці. На базарі працює служба охорони. По всьому периметру є камери спостереження, за які відповідають два оператори, а виходи перекривають охоронці.
Майже з усього Львова їдуть на Привокзальний по м'ясо. Тут воно найякісніше?
— Ринок має свої традиції. Тут люди працюють родинами, із покоління в покоління. До того ж він є одним із найбільших базарів на Західній Україні з реалізації м'ясної продукції. Будь-який споживач знайде на свій смак свіжу яловичину, свинину, баранину, телятину, кролика, тушки птиці — від курки до куропатки. Також можна купити і різноманітну копчену продукцію, яка продається з нового холодильного обладнання.
Чи весь товар проходить ветеринарно-санітарне обстеження?
— Наша ветсанітарна лабораторія — найкраща і найпотужніша у Львові. Вона проводить повний спектр лабораторного дослідження усіх харчових продуктів, що потрапляють на ринок: м'ясних, рослинних, молочних та риби. Товар потрапляє до лабораторії від четвертої ранку. І приблизно з восьмої до дев'ятої завершується процес дослідження.
Хто є вашими постійними клієнтами?
— Привокзальний позиціонує себе як сільськогосподарський бюджетний ринок, тому нашими постійними покупцями є пенсіонери. Найактивніше вони купують у дні, коли отримують пенсію. Адміністрація закладу серед продавців запроваджує культуру роботи із клієнтами. Систематично відбуваються зустрічі з власниками торгових місць. Пояснюємо продавцям, що господарем на ринку є покупець. Людина, яка йде звідси з покупкою, має бути задоволена. Від цього залежить репутація не лише торгового місця, а й базару загалом.
Щопівроку на ринку держстандарт перевіряє ваги, які повинні бути опломбовані та сертифіковані. Такий контроль допомагає уникнути неприємних ситуацій з обважуванням покупців. Були випадки, коли ми розривали договори з торговцями, бо вони не дотримувалися правил справедливого зважування.
З чого почали реформи на ринку?
— У жовтні 2011 року встановили якісне освітлення. Інженерні мережі у критій частині території були у край аварійному стані, ми їх замінили. Організували відеоспостереження, що значно покращило контроль за обслуговуванням покупців і дозволило уникнути крадіжок. Розпочали проводити роботи по модернізації та частковій реконструкції критої частини ринку — поставили сучасні нові холодильні вітрини, круг із підсвіткою, де покупцю краще видно, яке м'ясо він вибирає. Встановили потужні холодильні камери в підвалі, де зберігається м'ясна продукція. Їх постійно контролюють на відповідність санітарним і технічним нормам. У критій ділянці замінили віконні системи, що дало можливість ретельно провітрювати приміщення.
Як адміністрації ринку вдається контролювати якість м'ясної продукції?
— Контроль забезпечують два адміністратори, заступник директора, два диспетчери і постачальники. Завдання ринку — організувати і простежити процес заходу продукції на ринок через лабораторію і на прилавок.
Якість м'яса контролюють кваліфіковані працівники ветлабораторії. Вони беруть відповідні аналізи. Далі продукт іде в реалізацію або в холодильну камеру для подальшого зберігання. Про те, що якість м'яса покращилася при помірній ціні, говорять покупці. Також значно зросла кількість закупівельників із різних ресторанів Львова. А ресторатори хочуть купувати продукцію найвищої якості за найнижчою ціною.
Маєте у планах ще якісь нововведення і реформи?
— Найближчим часом плануємо в критій частині ринку облаштувати потужну вентиляційну систему. На початок осені готуємо для львів'ян приємну інноваційну несподіванку.
Коментарі