Ексклюзиви
четвер, 17 липня 2008 07:02

На прощу до Зарваниці приїхав кардинал Леонардо Сандрі

Автор: фото надане прес-службою Тернопільської облдержадміністрації
  Глава Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар розмовляє з молоддю у Марійському духовному центрі в селі Зарваниця 12 липня
Глава Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар розмовляє з молоддю у Марійському духовному центрі в селі Зарваниця 12 липня

Понад 100 тис. паломників прийшло 12–13 липня на прощу до єдиного в Україні греко-католицького Марійського духовного центру в селі Зарваниця Теребовлянського району Тернопільщини. Відпуст присвятили 1020-річчю з часу хрещення України.

На богомілля приїхали делегації з Канади, Іспанії, Італії та Фінляндії. Почесний гість із Риму — Префект конгрегації Східних Церков кардинал Леонардо Сандрі.

— Я з дому до Бучача автобусом їхала, а далі ще 12 кілометрів до Зарваниці йшла пішки. Два роки тому на хресній дорозі оздоровилася. Мала на ногах такі тромби, як сливки. 56 років мучилася. А за тиждень після молитви корчі та жировики зникли, — розповідає 80-річна Євгенія Ремінник із селища Коропець Монастириського району.

Зарваниця входить до шістки найбільших паломницьких місць католицької церкви у світі. Село відоме завдяки чудотворній іконі Зарваницької Божої Матері та цілющому джерелу. За легендою, 1240-го один із київських ченців утікав від монголо-татарської навали й заночував у лісі на Поділлі. У сні йому явилася Матір Божа. Прокинувшись, монах побачив біля себе джерело та ікону Богородиці з Ісусом на руках. Чоловік збудував на тому місці каплицю та помістив туди образ. Люди почули про диво й стали заселятися довкола. 1867 року Папа Пій ІХ зробив Зарваницю місцем відпусту.

О шостій вечора в суботу кардинал Сандрі йде по червоній килимовій доріжці до парафіяльної церкви Святої Трійці поклонитися іконі Зарваницької Богородиці. Його супроводжують апостольський нунцій в Україні архієпископ Іван Юрковіч та глава Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар. Люди скандують "Україна любить Папу" та "Віва кардінале".

Префект благословляє прочан хрестом. Від імені української молоді йому вручають образ Богородиці, жовто-біло-синю свічку та букет. Барви вибрані на честь його батьківщини Аргентини.

— Я вражений вашою іконою. Зазвичай зображають Марію, яка обнімає Христа або вказує рукою на нього. Тут же Богородиця звертає руку до вас. Ніби нагадує про вашу відповідальність. Не дайте себе перемогти немочам і гріхам, — закликає італійською кардинал.

Голови Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської обласних рад передали префекту звернення до Папи Римського з проханням надати Українській греко-католицькій церкві статус патріархату та зачислити до лику святих митрополита Андрея Шептицького та Патріарха Йосифа Сліпого.

За кожні 5 м довкола храму паломників сповідають священики. До них черги. Люди сидять на лавочках, покривалах, траві.

— Із райцентру Бережани з нами йшло 220 людей, — каже 20-річна Ольга Турчин. — Моєму татові по дорозі ноги напухли, то ми сіли в автобус. А мама з братом ішли. Як о п"ятій ранку вийшли, то о 12-й були на місці. Усі змучені. Але тут така благодать, що вона того варта.

Вода із зарваницького джерела цілюща, не псується цілий рік. Прочани набирають її в пластикові пляшки, удома роздають рідним та знайомим.

— Сюди приходжу за здоров"я родини помолитися, — усміхається Катерина Міщук, 45 років, із села Великий Говилів Теребовлянського району. — Син Міша із сім"єю в Санкт-Петербурзі. Бачимося рідко. Але 2006-го вони теж на прощу приїжджали. Невістка Саша тоді на сьомому місяці вагітності була. Пройшла усі 30 кілометрів. Бог допомагає дійти.

Увечері багатолюдна процесія зі свічками вирушила на хресну дорогу. У неділю протягом дня служили літургії.

Зараз ви читаєте новину «На прощу до Зарваниці приїхав кардинал Леонардо Сандрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути