понеділок, 19 лютого 2007 17:12

На Поліссі взимку селяни полюють і пиячать

Автор: фото: Володимир Рожко
  Голова села Великі Озера Дубровицького району на Рівненщині Михайло Рябий під час затримання 10 лютого 2007 року в Більському лісництві
Голова села Великі Озера Дубровицького району на Рівненщині Михайло Рябий під час затримання 10 лютого 2007 року в Більському лісництві

61-річного Михайла Рябого, голову Великоозерянської сільради, лісова охорона затримала за браконьєрство у Більському лісництві Дубровицького району Рівненської області. Разом із десятком спільників той утікав лісом.

На браконьєра вийшов районний мисливствознавець Володимир Рожко, 48 років. Зранку 10 лютого він виїхав з єгерями на об"їзд. У лісі побачив, як дорогу перебігають кілька чоловіків. Рожко кинув машину і побіг за ними. Браконьєри тікали в різні боки.

— Голова біг останній, тому й попався. Я молодший і витриваліший, — сміється Рожко.

Рябий заховався за мурашник. Приліг на землю і виставив рушницю.

— Я крикнув, що він не струсив з рушниці сніг. Якщо вистрелити, коли у стволі сніг, — рушницю розірве, а мисливця покалічить, — пояснює мисливствознавець і показує, як забирав у голови зброю, поки той забарився.

Спільників голови вирахували, але не спіймали.

— Чорт, а не голова! Двадцять років ми з ним не можемо дати собі ради. Багато разів затримували у тому самому лісництві, але протоколу не складали, бо він завжди викручувався, — скаржиться Рожко.

П"ятнадцять років тому Михайло Рябий уперше попався на браконьєрстві. Був директором сільської школи у Сехах. Про його мисливські пригоди лісівники знали й раніше, але ніяк не могли спіймати.

1992 року Рябого запримітили на галявині керівник держлісгоспу, інженер лісової охорони та ще троє лісівників. Наказали кинути зброю і здаватися. Та голова не розгубився: узяв на мушку всіх п"ятьох і пригрозив, що застрелить. Лісівники кинули зброю та підняли руки догори. Рябий водив їх лісом з піднятими руками майже півгодини, доки сам не стомився.

2005-го Михайла Рябого затримали з повним рюкзаком лосячого м"яса. Чоловік саме вантажив трофей на мотоцикл, коли побачив лісову охорону. Рябий вилаявся і поліз у бійку. Але єгері скрутили його, відібрали рушницю та лосятину, зв"язали його мотузками й кинули в кузов. Голова уникнув відповідальності, бо на той час іще діяв закон про недоторканність депутатів усіх рівнів.

Рябий і цього разу не визнає, що попався на браконьєрстві. Усі звинувачення категорично відкидає.

— Та брешуть вони. Ні за яким мурашником я не лежав. Самі вони браконьєри, а невинну людину звинувачують у всіх смертних гріхах, — ображається на лісівників голова.

А єгер Микола Придюк вистрелив у мене гумовою кулею

Уже спокійним голосом пояснює, що йшов дорогою повз ліс, мав при собі незаряджену рушницю. А з дороги зійшов, щоб дати проїхати машині лісівників.

— Вони причепилися до мого знайомого інваліда, який віз із лісу дрова. Питали про документи на деревину. Я за нього заступився. А єгер Микола Придюк вистрелив у мене гумовою кулею, — запевняє голова. — Я вже заявив у районну прокуратуру. Хочу, щоб Придюка притягнули до відповідальності. А зараз перебуваю на лікарняному.

— Насправді Придюк вистрелив у повітря, — заперечує Володимир Рожко.

Михайлу Рябому доведеться сплатити 340 грн штрафу. Тоді лише зможе забрати свою рушницю з райвідділу міліції. Якщо протягом року голову спіймають іще раз — позбавлять дозволу носити зброю.

"Браконьєрів дуже важко зловити. Вони добре організовані, переговорюються між собою по мобілках. Ще працює "сільська пошта". Щойно я зберуся в рейд, браконьєри вже знають, звідки виїхав і куди їду", — розводить руками Рожко.

Попадаються в основному новачки. Старожили відразу кидають дичину та рушницю на землю і рятуються втечею. Уночі повертаються по трофеї.

Зимою заїжджі браконьєри полюють заради задоволення. Трофейні шкури залишають собі, а м"ясо продають селянам. Інколи приїжджають на полювання білоруси.

— Це ж Полісся, північ області. Роботи в селах немає. Вся забава — горілка і полювання. Ще ліс крадуть. Улітку їздять по заробітках, а зимою ідуть у ліс, — сумно говорить Рожко.

Місцеві браконьєри полюють заради продажу м"яса, рогів і хутра. Ринкова ціна м"яса оленя або лося — така сама, як яловичини — 25–27 грн за кілограм. Шкурку норки можна продати на ринку за $50–60. Тушку зайця зі шкуркою — за 100 грн. Полюють на самців козулі, оленів та кабанів. Самиць не вбивають, бо вони для мисливців не становлять трофейної цінності.

Лише за останній тиждень у лісах Рівненщини охорона спіймала дванадцять осіб з рушницями. Усього з початку року затримали 58 браконьєрів.

За ведмедя притягують до кримінальної відповідальності

Із 1 лютого сезон полювання на звірів закритий. Браконьєрів, яких спіймали з трофеєм, штрафують за матеріальні збитки. Розмір штрафу залежить від забитої дичини.
— Найдорожче обійдеться вбивство лося та благородного оленя — 1530 гривень за голову. Але більшість браконьєрів швидше погодяться заплатити штраф, ніж викласти 5–10 тисяч гривень за ліцензію на відстріл тварини, — каже 42-річний Микола Яцик, завідувач мисливським сектором Рівненського обласного управління лісового господарства. — За козулю або плямистого оленя штрафують на 1020 гривень. За кабана або бобра потрібно заплатити 850 гривень. За куницю, борсука або норку — 510 гривень. Заєць з усіх тварин "коштує" найдешевше — 340 гривень. Зате за вбивство бурого ведмедя на браконьєра чекає кримінальна відповідальність.

Зараз ви читаєте новину «На Поліссі взимку селяни полюють і пиячать». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути