четвер, 14 серпня 2008 07:12

На підготовку до полювання мисливець витрачає 800–1000 гривень

Автор: фото із сімейного архіву Углярів
  Львів’янин Роман Угляр із товаришами Степаном Ригелем та Ярославом Михайленком у селі Сухоріччя Пустомитівського району полюють на пернату дичину
Львів’янин Роман Угляр із товаришами Степаном Ригелем та Ярославом Михайленком у селі Сухоріччя Пустомитівського району полюють на пернату дичину

Сотня мисливців з"їхалася 8 серпня в село Сухоріччя Пустомитівського району Львівської області. О шостій годині вечора урочисто відкрили сезон полювання на дичину.

Сухоріччя розташоване за 25 км від Львова. На болотах, утворених розливами ріки Білки, гніздяться пернаті. Неподалік стоїть близько тридцяти легкових авто. За годину до відкриття сезону полювання мисливці проходять інструктаж, ставлять намети.

Голова Львівського обласного осередку федерації мисливського собаківництва України 62-річний Ярослав Рогоцький приїхав на полювання із синами — 34-річним Володимиром та Андрієм, 32 роки.

— Я вже 45 років поспіль полюю, — розповідає Ярослав. — Так і синів привчив. Старшому рушницю подарував, щороку зі мною ходить.

До господаря туляться собаки: русько-європейська лайка Чайка та куртсхаар Шрек. Власникам тварин крім вихідних дозволяють полювати ще й у середу.

За чверть до шостої всі зайняли позиції — чекають сигнальної ракети. За 15 хв. лунає перший постріл. Троє Рогоцьких за вечір уполювали чотири качки. Зі 150 патронів використали 20.

Вдалими місцями для полювання на качку львівські мисливці називають озера в селах Волоща та Мединичі Дрогобицького району, Рудники Миколаївського району, Луки на Самбірщині, Андріянів, Катериничі та Дроздовичі Городоцького району. Добре полювати в Бродівському районі.

У райцентрі Сокаль птахи водяться на очисних спорудах.

— Львівщина бідна на водоплавну дичину, — розповідає 59-річний Роман Угляр, голова обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок. — Тут мало природних водоймищ, качка сидить на риборозводних ставах. Цьогоріч для пернатих сприятливе середовище — вони люблять інтенсивні дощі. Та й на полях ще не все зерно зібрали. Качки поїдають пшеницю, тому на озерах їх поменшало.

На підготовку до полювання кожен мисливець витрачає 800–1000 грн. При собі повинен мати державне посвідчення із щорічною контрольною карткою обліку добутої дичини і порушень правил полювання, дозвіл на зброю та паспорт на мисливську собаку, де вказані щеплення від сказу. Основний документ — відстрільна картка.

— Якщо мисливець є членом нашого товариства, за одноразову карточку відстрілу платить 15–25 гривень. Картка на цілий сезон коштує 100 гривень, — веде далі Угляр. — Член іншого товариства платить подвійну суму. Мисливці, які не входять до жодної організації, платять утроє дорожче.

Дозвіл на користування зброєю видають правоохоронні органи. Його вартість — 500 грн.

— Дозвіл треба поновлювати що три роки, — каже Роман. — Недешеві нині й рушниці — 2–3 тис. грн.

Справжній мисливець оснащений камуфляжем, рибацькими чоботами, кепкою, "накомарниками" та дощовиком. У патронташі має по 24 патрони, один коштує 3 грн.

Скаржиться, що важко боротися із браконьєрами.

— Вони — люди із чорним піднебінням, — обурюється. — Ходять на полювання весною в період розмноження тварин. Без ліцензії на кабана полюють. Зайця фарами засліплюють. Найважче зловити "петельщика". Несе зайця в петлі — зловиш, а він: "Я — чесний громадянин, йду лісом, бачу: заєць в петлі. Зняв і несу в лісове господарство".

Мисливці інколи порушують.

— Наприклад, переходять межі дозволеного угіддя. Один замість п"яти качок ніс шість. Каже, три вполював, а три над ранок собака в комишах знайшов. Інший перед шостою відкрив вогонь. За таке ми не суворо караємо.

Сезон полювання на дичину для мисливців УТМРу закінчується 23 листопада. У цей день починають полювати на хутрового звіра.

Зараз ви читаєте новину «На підготовку до полювання мисливець витрачає 800–1000 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути