Ексклюзиви
четвер, 18 вересня 2008 21:17

Марія та Наталя Стебівки уроки роблять на підлозі

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Сім’я Стебівок (зліва направо) — Наталя, Ганна, Марічка та Юрій розбирають речі з кімнати №53 у відомчому гуртожитку на вулиці Каховській у Львові, звідки їх виселили
Сім’я Стебівок (зліва направо) — Наталя, Ганна, Марічка та Юрій розбирають речі з кімнати №53 у відомчому гуртожитку на вулиці Каховській у Львові, звідки їх виселили

"Зовсім люди совісті не мають", — скаржиться 37-річна Ганна Стебівка, мешканка гуртожитку на вул. Каховській, 33 у Львові. Її двох доньок судові виконавці виселили з кімнати, в якій вони жили півтора року. Тепер на кожного члена сім"ї припадає по 4,5 кв. м житлової площі.

Ганна та Юрій Стебівки працювали на Львівському державному заводі "ЛОРТА". У відомчому гуртожитку прожили 20 років. В одній кімнаті площею 18 кв м виховали 14-річну Марію та Наталю, 12 років.

— Чотири дні бракувало до 17-річчя, коли прийшла на завод, — згадує Ганна. — Працювала гравірувальником. У 1988 році у чергу на квартиру поставили. Та досі живемо в цій кімнатці без умов. Нема де й помитися як слід.

Господиня веде до кімнати. Тут ніде розвернутися, біля стіни стоять стіл та ліжко.

— Багато років поспіль скаржилися тодішньому директорові житлово-комунального підприємства "ЛОРТА" Надії Білан. Через тисняву діти уроки робили то на підлозі, то в коридорі, — веде далі.

Торік Ганна втретє завагітніла. Надія Білан пообіцяла родині ще одну кімнату. В квітні 2007-го дала ключі від сусідньої кімнати N53. Раніше там мешкав 37-річний Анджей Амброс.

— Анджей на заводі працював два роки й три місяці. Коли тут жив, сусіди скаржилися. Був таким собі непорядним випивохою, — каже господиня. — Уже шість років у гуртожитку не з"являвся. Білан показала якийсь документ — нібито про його виселення. Та сказала, що треба оплатити борги. Відкрила журнал, де було написано: Амброс — 5068 грн.

Гроші Стебівки позичали в родичів. Кажуть, віддали їх у руки керівникові житлово-комунального підприємства. Жодної квитанції про оплату не отримали.

— А згодом виявилося, що взагалі боргів не було, — додає Юрій Стебівка.

У Ганни стався викидень. Марія та Наталя оселилися у новій кімнаті. Батьки зробили ремонт, частину меблів перенесли туди. Щомісяця оплачували комунальні послуги.

— Влітку платили по 100 гривень, а зимою — вдвічі більше, — присідає на стілець Юрій. — На ремонт витратили чотири з половиною тисячі доларів.

Амброс подав до Залізничного райсуду і виграв справу. У вересні прийшов у гуртожиток разом із судовими виконавцями.

— Ми стояли в кімнаті. Вони нас відсунули і давай по дверях бити, — зітхає Марія. У дівчинки — ревматизм та алергія.

— Хотіли заступитися за сусідів, та не змогли нічого зробити, — розповідає 47-річна Ганна Баран із кімнати N49.

Речі дівчат викинули в коридор. Поставили нові броньовані двері та опечатали їх.

Із Надією Білан не вдалося поспілкуватися — жінка змінила номери телефонів.

— Я лише рік на господарстві, тому не в курсі справи, — каже нинішній керівник житлово-комунального підприємства "ЛОРТА" Ігор Грабінський.

Зараз ви читаєте новину «Марія та Наталя Стебівки уроки роблять на підлозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути