пʼятниця, 14 вересня 2007 07:04

Людмила Шуляк вижила після 10 хвилин під водою

Автор: фото: Роман ЖИЖАРА
  На шкільній перерві Людмила Шуляк (посередині) навчає своїх подруг Тетяну Рейкіну (праворуч) та Аліну Джам жонглювати волейбольним м’ячем
На шкільній перерві Людмила Шуляк (посередині) навчає своїх подруг Тетяну Рейкіну (праворуч) та Аліну Джам жонглювати волейбольним м’ячем

Сьогодні, 14 вересня, семикласниці Людмилі Шуляк із селища Колки Маневицького району на Волині виповнюється 13 років. Півтора місяця тому родина відсвяткувала її другий день народження. 22 липня дівчинку врятував із річки Стир місцевий підприємець Олег Рейкін. Дістав утопленицю з води, де вона пробула 10 хвилин, і повернув до життя.

— Я після того на річку не ходжу. Мама не пускає, — сміється висока чорнява дівчина в спортивній формі.

У неділю по обіді Люда з однокласницями 11-річною Танею Рейкіною та 12-річною Аліною Джам пішли купатися на Стир. Замулена річка на околиці селища небезпечна глибокими донними ямами і коловоротами. Дівчата полізли на мілководдя заплави, яку селяни називають "лягушатником". Коли Таня з Аліною попливли до протилежного берега, Люда вперше в житті зважилася запливти на глибину.

— Я змучилася і нирнула. А там глибина більше двох метрів, мене почало тягти на дно, — згадує дівчина. — Коли зрозуміла, що тону, то затисла рукою носа і стала кричати: "Дівчата, поможіть!". А вони подумали, що я приколююся.

Що було далі — Люда не пам"ятає. Отямилася на березі. Їй робили масаж серця, запихали до рота пальці. Не могла підняти повіки. Розплющила очі лише в машині "швидкої". Лікарі запитали, чи не болить голова. Люда відказала: "Спати крепко хочу", й одразу заснула.

— Я до неї підпливла, а вона хотіла схопити мене за ногу. Тоді я кинулася на берег і побігла по батька, — каже невисока русява Тетяна Рейкіна. — Дуже злякалася, аж ноги тряслися. Потім усю ніч не спала.

Хата Рейкіних за 200 м від річки. Господар із другом Валентином Садовим готували вудки на риболовлю.

— Тато, біжи спасати дівчинку! — попросила перелякана Таня.

Я кинулася на берег і побігла по батька

Чоловіки побігли до Стиру. Олег Рейкін на ходу скинув футболку і шльопанці. У шортах, із годинником вскочив у воду й почав ниряти в пошуках утоплениці. Нишпорив на дні, де дівчата востаннє бачили Люду. За п"ятим разом нарешті намацав ногою тепле тіло в мулі. Витягнув бездиханну дівчину на берег. Вона була вся синя, в рот набилися водорослі. Чоловік перегнув її через коліно й відкачав воду з легенів. Потім прочистив горло. Почав робити штучне дихання й масаж серця.

— Зараз я сам собі дивуюся. Усе робив механічно, ніби все життя працював рятувальником, — каже 39-річний Олег Рейкін. — За секунду пригадав те, чого вчили ще на службі в армії.

За кілька хвилин Людмила почала дихати. Свідки пригадують дивне сяйво над рікою. Саме над тим місцем, де Олег знайшов Люду, зависла молочна хмарка. Коли дівчина отямилася, туман умить знісся в небо.

Згодом наспіла "швидка" з селища Колки. Потім дівчинку відвезли до лікарні райцентру Маневичі.

— Потерпіла була при свідомості. Жодних скарг на здоров"я, нормальні дихання і мова. Це унікальний випадок для дитини, яка майже 10 хвилин знаходилася в стані клінічної смерті, — каже реаніматолог районної лікарні Володимир Михайлюк.

Пацієнтку поклали до реанімації, щоб запобігти запаленню мозку. Лікарі називають порятунок дивом. Адже, як стверджують фахівці, мозкові клітини людини відмирають після 5 хв. кисневого голодування. У Людмили після 10 хв. клінічної смерті не виявлено жодних порушень роботи організму. Уже за два дні її перевели до дитячого відділення. А за тиждень виписали додому. Вона досі відвідує лікарню для консультацій. Каже, що нічого не болить. Пішла в сьомий клас Колківської середньої школи-ліцею. Сидить за партою з Тетяною Рейкіною.

— Проблем із навчанням у Людмили немає. Дівчинка старанна, любить читати. На уроці дуже активна, ходить на секцію з волейболу, — каже класний керівник Наталя Оксенюк, 35 років.

Родина Шуляків переїхала до Колок торік із сусіднього села Рудники. Самотня матір Валентина працює продавцем у селищному магазині. Крім Люди, виховує сина Івана, якому 12 вересня виповнилося 18 років. Після одужання доньки матір прийшла подякувати Рейкіним. Відзначили друге народження Люди за чаркою коньяку з цукерками.

— Ми вдячні Олегу до скону. То справжня людина. А ще кажуть, що бізнесмени — черстві люди. Не вірте, — каже 43-річна Валентина Шуляк.

Олег Рейкін має власний магазин, кілька торгових ларьків на базарі. Разом із дружиною Тамарою виховують доньку Тетяну і старшого сина Андрія.

Зараз ви читаєте новину «Людмила Шуляк вижила після 10 хвилин під водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути