пʼятниця, 21 травня 2010 15:15

Люди п"ють отруєну металами воду

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Еріка Шарінська з села Мужієво Берегівського району Закарпаття показує брудні від іржі відро та руки. Через насичену важкими металами воду, відро жінці доводиться міняти тричі на рік
Еріка Шарінська з села Мужієво Берегівського району Закарпаття показує брудні від іржі відро та руки. Через насичену важкими металами воду, відро жінці доводиться міняти тричі на рік

На околиці села Мужієво Берегівського району Закарпаття лежать 150 тис. т відвалів руди, насиченої важкими металами. Вони стікають із дощовою водою у сільські криниці. 2300 жителів споживають отруєну воду.

— Вода в колодязі така каламутна, а як постоїть трохи — то жовтіє, іржавіє, — розповідає 23-річна Еріка Шарінська з вулиці Закарпатської. Виймає відро з 10-метрової криниці. Воно повністю вкрите іржею. — Для приготування їжі використовуємо її, а от пити сиру боїмося.

Відвали пустої породи з"явилися на окраїні Мужієва внаслідок діяльності єдиного в Україні золоторудника. Товариство "Закарпатполіметали" добувало тут дорогоцінний метал із 1998 по 2009 рік. У квітні цього року підприємство оголосили банкрутом. Відвали ніхто не утилізує.

Сільський голова Мужієва Василь Фіцай, 40 років, везе до насипів.

— Уміст важких металів у цьому ґрунті перевищує норму в сотні разів, — говорить. — Дощі вимивають із нього цинк, кадмій, мідь, хром, свинець і несуть вниз до села. Отруєні стоки потрапляють у сільські колодязі, у меліоративний канал.

Улітку 2006-го закарпатські екологи вперше забили на сполох. Оприлюднили результати лабораторних досліджень.

— Виявилося, що важких металів у воді колодязів тоді було в рази більше, ніж це дозволено нормативами, — каже Юрій Бандурович, 48 років, завідувач сектором оперативного екологічного контролю. — Наявність отрути в овочах, які вирощені неподалік відвалів, підтвердили спеціалісти агрохімлабораторії. Від кадмію, наприклад, потерпають людські легені та печінка, від марганцю — нервова система. За чотири роки ситуація не змінилася.

Аби мати чисту воду, дехто з селян пробурив свердловину. Та й це не допомагає.

— Як наберу воду у склянку, вона чиста, а як постоїть 10–20 хвилин, дно посудини вкривається темним осадом, — каже Томаш Селеш, 25 років. На городі він просвердлив 20-метровий отвір. — Використовуємо її, бо ліпшої в селі нема.

Для утилізації руди 2008-го сільська рада віддала 9 га землі, на якій лежать відвали, в оренду товариству "Береговополіметали". Воно передало її в суборенду фірмі "Сауляк". Ті зобов"язалися утилізувати породу впродовж 10 років.

— Підприємці пообіцяли нам 250 тисяч гривень для благоустрою села і ще по 20 тисяч гривень оренди щомісяця, — каже Василь Фіцай. — Руду мали вивозити за межі Закарпаття. Заодно забезпечили б роботою на роки десятки наших селян.

— У липні 2009 року Міністерство екології почало видавати ліцензії на утилізацію, — розповідає керівник "Береговополіметали" Юрій Смерека. — Доки ми вирішували паперові справи, товариство "Закарпатполіметали" збанкрутувало, його ліквідували. У квітні суд заборонив проводити будь-які дії, у тому числі й утилізацію відходів. Виходить, ми два роки справно платили селу оренду, а тепер не маємо права скористатися землею.

— Доки підприємство "Закарпатполіметали" повністю не ліквідують і не визначать майбутнього користувача його об"єктами та землею, утилізовувати відходи ніхто не буде, — додає Василь Фіцай. — Якщо судова тяганина затягнеться на роки — боюся, люди почнуть виселятися з Мужієва.


"До наших обійсть підтікає чорна речовина"

Жителі вул. Косачівська в місті Коломия на Івано-Франківщині теж мають проблему з водою в колодязях. Вона каламутна і має різкий запах.
— Ну смердить усе так, що ніс закладає, — розказує місцева 46-річна Ганна Дячук. — Не можемо ні попрати одяг, ні приготувати їжі та навіть помитися. До наших обійсть підтікає чорна речовина. Певно, якісь хімікати.
Через нестримний запах із вул. Косачівської вже почали переселятися жителі.
— Моя дочка з чотирма дітьми три тижні тому пішли жити в інший район Коломиї, до родичів. Я сама на цьому наполягла. Бо де ж то дітям можна такою водою користуватися. Ще, не дай Бог, у реанімацію попадуть, — додає Дячук.
Люди переконані, на їхні присадибні ділянки виливає відходи підприємство "Або Мікс". Воно п"ять років виготовляє гранульовані комбікорми.
— Наше підприємство не має справи з рідкими відходами, тому від нас ці витоки йти не можуть, — запевняє заступник директора Роман Гулушей. — Скоріш за все, це застояна вода в канавах. Їх треба прочистити. Якщо люди почнуть роботи — ми їм поможемо.

Зараз ви читаєте новину «Люди п"ють отруєну металами воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути