четвер, 04 грудня 2008 19:46

Лікаря Ігоря Мончука виганяють на вулицю

Лікаря Ігоря Мончука виганяють на вулицю

Трускавецька міська рада звернулася до Львівського апеляційного суду зі скаргою на місцевого жителя 65-річного Ігоря Мончука. Влада міста намагається виселити чоловіка з двокімнатної квартири. У ній він із сім"єю прожив 28 років.

— Нас із сином виганяють на вулицю, — розповідає Ігор Миколайович. — На старості стану бомжем.

Мончук народився у Львові. Коли батько помер, мешкав із матір"ю в однокімнатній квартирі. Після закінчення медичного інституту лікаря направили на роботу в Середню Азію. За рік повернувся додому. У Рава-Руській військовій частині влаштувався шкірним венерологом. Згодом знайшов роботу у Трускавці.

— Два роки із дружиною винаймали квартиру, — згадує. — 1980-го мати згодилася обміняти наше житло на помешкання у Трускавці. У радянські часи квартири не продавали, тому здійснили прямий обмін. Про приватизацію тоді мова не могла йти. Та я ж й не підозрював, у який будинок поселився.

Пенсіонер серед паперів знаходить обмінний ордер.

Ігор Миколайович веде до свого житла. Будинок на вул. Річки, 3, 1933 року збудували брати Яворські. Один був священиком, другий — швецем. Згодом їх заслали у Сибір. У 48-річному віці отець помер у засланні.

— Замолоду чув оповідки, що цей будинок колись належав одному парохові, а той його євреєві продав. Під час Другої світової війни єврей утік. Дім націоналізували, квартири людям роздали, — каже Мончук.

На триповерховому будинку висить оголошення "Продається" та номер мобільного телефону. У домі — 12 квартир. Пенсіонер живе на першому поверсі. У квартирі навпроти — кабінет УЗД.

У червні 1991 року в Україні ухвалили закон "Про реабілітацію жертв політичних репресій". Родичам репресованих почали повертати спадщину. 2000-го зголошується вісім спадкоємців братів Яворських. Міська рада розділяє будинок навпіл — шість квартир отримали спадкоємці, шість — міськвиконком. Квартиру Мончука віддали нащадку священика 59-річному Володимирові Яворському.

— Із квартир, що повернули спадкоємцям, почалося виселення, — каже Ігор Миколайович. — З однієї вигнали пенсіонерку, у другій — мешканці не мали документів на житло. Довели, що третю та четверту квартири люди самозахопили. Залишилося два житла. У квартирі N11 жила пенсіонерка Єлізавета Грушай, яка хворіла на цукровий діабет, гіпертонію, ожиріння. Жінки-спадкоємці щоразу навідувалася до неї. Після чергового скандалу вона померла.

Володимир Яворський завітав до Мончука з ухвалою судового засідання. Лікаря ж не повідомили про слухання в суді.

— Сусіди подейкують, що Яворський не є спадкоємцем пароха, а лише однофамільцем, — сумнівається пенсіонер. — Та я не маю нічого проти нього. Якщо мені міська рада виділить житло, я звільню квартиру за 24 години.

Мончук прописаний у цій квартирі. Його сина Назара новий господар через суд виписав. Ігор Миколайович іноді ночує у друзів. Каже, боїться повертатися додому.

— Якось увечері зайшов у під"їзд. Прийшов до тями наступного дня в хаті, —  говорить. — Адвокат розповів, що забрав мене з міліції в кайданках. Там стверджували, що я на когось напав. Боліла голова, тиск — 80 на 40. Одразу подумав, що без клофеліну не обійшлося. Видно замалу дозу дали. Немає людини — немає проблем.

Ринкова вартість квартири — 250–300 тис. грн.

Мончук звернувся до Трускавецької міської ради із проханням надати йому помешкання. Чоловікові сказали, що його поставили в чергу на житло.

— Я там стояв чи 53-й, чи 56-й, — зітхає Мончук. — Це черга на цвинтар.

Шість років триває судова тяганина. У вересні Дрогобицький міськрайонний суд зобов"язав виконком надати житло чоловікові.  Трускавецькі чиновники оскаржують це рішення в Апеляційному суді.

— Я хочу цю проблему вирішити цивілізовано, — каже Володимир Яворський. — Та міська рада палець об палець не вдарить для цього. Пропонував Мончукові згуртувати наші сили проти чиновників. Мер Трускавця має велику владу. У місті — суцільний безлад та сваволя. Частину будинку, що відійшла міськвиконкому, заселили невідомці. Краще б Мончука переселили в сусідню квартиру.

Яворський живе в місті Стебник Дрогобицького району з донькою.

— Я не маю, де жити, — скаржиться. — Пропонував лікарю відпустити мені одну кімнату, жили б разом. Він не хоче. Доведеться замки змінити.

У міській раді чекають на рішення Апеляційного суду.

— Міська рада зробить так, як скаже суд, — зазначає завідувач житлового відділу Трускавецької міської ради 45-річна Галина Грицків. — 2005 року суд постановив надати житло Мончукові. Та в міської ради не було вільного впорядкованого житла. Ми не стаємо в опозицію. Територія нашого міста маленька, на ній наразі нічого не будують.

Зараз ви читаєте новину «Лікаря Ігоря Мончука виганяють на вулицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути