пʼятниця, 28 вересня 2007 07:03

Лицарі ордену Архістратига Михаїла збиралися в Луцькому замку

Автор: фото Роман ЖИЖАРА
  Великий князь і магістр ордену Архістратига Михаїла Іван Микулинський посвячує в лицарі лише тих, хто попередньо висповідався і причастився з мечем у руках
Великий князь і магістр ордену Архістратига Михаїла Іван Микулинський посвячує в лицарі лише тих, хто попередньо висповідався і причастився з мечем у руках

Минулої неділі Луцьком поширилися чутки — православний Свято-Троїцький собор захопили масони. Парафіяни здивовано оглядали людей у блакитних мантіях. Після церковної служби вбрані у дорогі костюми чоловіки із владикою Волинської православної єпархії Київського патріархату Михаїлом рушили хресним ходом до замку.

— Ми не масони, а лицарі ордену Архістратига Михаїла. Приїхали на щорічний з"їзд із благословення патріарха всієї України блаженнішого Філарета, — каже прем"єр-секретар ордену 41-річний Ігор Мазепа, нащадок гетьмана Івана Мазепи.

Лицарський орден Архістратига Михаїла заснували 1997 року. Відтоді про його членів ширяться сенсаційні чутки. Українські журналісти охрестили орден змовою масонів-олігархів. Мовляв, серед членів ордену — рідний брат Віктора Ющенка та колишні прем"єр-міністри. Польська преса писала, що без згоди ордену в Україні не призначають жодного міністра чи губернатора. Подейкують, нібито лицарі працюють на розвідку, вербують іноземних урядовців.

— Репортери зробили з мене шпигуна російської розвідки. Начебто я готував державний переворот у Польщі, — сміється великий канцлер ордену Микола Гінайло, 49 років, священик із Володимира-Волинського.

На з"їзді в Луцьку 40 делегатів лицарського ордену вперше запросили глядачів на таїнство посвяти.

Опівдні лицарі заходять на муроване подвір"я 700-річного замку Любарта. Спускаються до підземелля церкви Івана Богослова ХІІ ст. Мерехтіння свічок на кованих підсвічниках ледь освітлює обличчя членів ордену. Вони стають у коло. Великий магістр князь Іван Микулинський зачитує переплетений у шкіряну палітурку кодекс:

— У всьому керуватися інтересами вітчизни, конституції та законів... Жити за християнською мораллю... Визнавати над собою владу великого магістра та ордену... Дорожити честю свого родового герба.

Магістр викликає у центр кола претендента в лицарі. 45-річний Михайло Сенник стоїть навколішки. Зверхник бере стального меча.

— Ви добровільно вступаєте в орден? — строго запитує магістр.

— Так, — ледь чутно відказує чоловік із опущеною головою.

— Ви пройшли таїнство хрещення? Визнаєте кодекс честі ордену?

— Так, князю.

Іван Микулинський тричі кладе вістря на плечі претендента. Урочисто виголошує молитву.

— Во ім"я Отця і Сина, і Святого Духа. Во ім"я Архістратига Михаїла посвящаю вас у лицарі. Завжди і всюди будьте захисником бідних, хворих і знедолених.

Сенник цілує вістря. На його плечі одягають блакитну мантію ордену з вишитими православним хрестом і зображенням Архістратига Михаїла. Чоловік отримує папір на титул лицаря і право мати родовий герб.

Жінки в ордені претендують лише на статус почесної шляхетної пані

— Служу Богу, лицарству, великому магістру та Україні, — виголошує новий член ордену.

Лицар підводиться з колін, підходить до владики Михаїла та цілує хреста. Відтепер він в організації, яка нараховує близько 400 членів у Канаді, Німеччині, Франції, Угорщині, Молдові та Польщі.

В Україні орден поділений на великі пріорства, землі — Волинь, Поділля, Прикарпаття, Галичину та Січеславщину. Кожне має окремі райони-пріорства, подрібнені на командорства. Ними зазвичай керують графи та князі. Великий князь Іван Микулинський — великий магістр, зверхник ордену. В організацію об"єдналися християни традиційних конфесій — православні, католики та григоріяни. Протестантів немає. Орден благословили патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет, Папа Римський Іван Павло ІІ і Вірменський католикос. Лицарі контактують з Тевтонським орденом у Німеччині, орденами святого Владислава в Угорщині, Дер-Грайфа  в Австрії, святого Костянтина в Італії.

— Це форма народної дипломатії, а не велика масонська змова, — каже прем"єр-секретар Ігор Мазепа. — Завдяки співпраці закордонні меценати жертвують гроші для сиріт і немічних. Залучають інвестиції.

Члени ордену не афішують власних статків. На жодному не було масивних золотих перснів. Ніхто не паркував дорогих іномарок. До Луцька делегати приїхали автобусом. Жили в 4-зірковому готелі "Україна". Обідали в недорогому ресторані. Великий магістр запевняє, що більшість лицарів — інтелігенти та відставні офіцери.

— Маємо такі ж статки, як і більшість інтелігентів України, — каже полковник запасу, великий магістр і великий князь Іван Микулинський, 56 років.

Лицарі не плутають бізнес із членством в ордені.

— Учора моє підприємство здало новий завод поряд із Києвом, а сьогодні я разом із лицарями-побратимами молюся в церкві, — каже Ігор Мазепа.

Жінки в ордені претендують лише на статус почесної шляхетної пані, графині, баронеси чи княгині.

Колегіальна рада виганяє з ордену за порушення кодексу честі.

— Коли шляхтич нагулював позашлюбну дитину, то їй давали батьківського герба, перекресленого червоною смугою зліва направо. Відтоді й пішло: ходити наліво — зробити ще один герб із лівою смугою, — пояснює Ігор Мазепа.

За останні десять років із ордену вигнали п"ятьох — за нешляхетну поведінку.

Зараз ви читаєте новину «Лицарі ордену Архістратига Михаїла збиралися в Луцькому замку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути