субота, 16 серпня 2008 07:10

Селяни вимагають суду над червоними партизанами

У селі Деревок Любешівського району на Волині вперше офіційно засудили воєнні злочини радянських партизанів. На мітингу-реквіємі селяни вшанували пам"ять 30 односельчан, яких 1943 року закатували  партизанське об"єднання під проводом генерала Олексія Федорова.

Панахидний реквієм організували з нагоди 65-ї річниці трагедії, що сталася 2 серпня 1943 року на свято Іллі. Вдосвіта загін партизанів Федорова оточили село Деревок. Хто намагався втекти до лісу — того вдогін розстріляли. Кого підозрювали у співпраці з УПА, відвели за село і спалили живцем. Хати пограбували і так само попідпалювали. Після розправи карателі вивезли до своєї лісової стоянки 200 підвод із награбованим майном. Трупи закатованих склали на 17 возів і скинули в урвище.

— Радянські історики офіційно писали, ніби людей побили бандерівці. Проте наші люди знали правду і лише сьогодні її розказали, — каже голова обласного Братства вояків ОУН-УПА Василь Кушнір, 71 рік.

Нині на місці трагедії селяни встановили пам"ятник на братській могилі. Там поховані 17 упізнаних жертв терору. Священики місцевого храму відслужили панахиду за загиблими. Свідки-старожили тих подій вимагають суду над досі живими вбивцями. Їхні імена відомі, бо були з сусідніх сіл. Організатор акції, партизанський генерал-майор Олексій Федоров помер 1989 року.

Зараз ви читаєте новину «Селяни вимагають суду над червоними партизанами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути