Ексклюзиви
середа, 08 лютого 2006 18:40

Кожен десятий собака кусає львів"ян

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Зранку 8 лютого в Парку ім. Франка лвів’яни вигулюють псів
Зранку 8 лютого в Парку ім. Франка лвів’яни вигулюють псів

Дітей, яких покусали собаки, привозять до дитячого опікового відділу 8-ї Львівської клінічної лікарні. Такі випадки навіть досвідчений лікар, завідувач відділу Василь Савчин, 46 років, згадує з жахом. Два роки тому він рятував покусаного бультер"єром дев"ятирічного Мартина Вороняка — хлопчик утратив 80% шкіри на голові. А ось недавно з лікарні виписали 13-річного Іванка — собака понівечив йому обличчя, відкусив частину носа.

Загалом у Львові близько 12–13 тис. собак. Якщо зважити, що минулого року в місті було зареєстровано 1 254 випадків, коли собаки покусали людей, виходить — кожен десятий пес бодай раз на рік кусає львів"янина.

Двоюрідна сестра попросила погуляти з трирічною Оленкою. Вона щонеділі водить її у Парк імені Івана Франка. Отож, мала потягнула мене до улюбленого скверика. В парку на лавках сиділи мами та бабці, обговорювали останні події й ділилися рецептами печива. Тим часом діти ліпили пасочки зі снігу. Раптом загальну увагу привернув величезний собака сумнівної породи, який з"явився серед дітей. Якась бабця неподалік підгодовувала його хлібом.

Ми підходимо до власників тварин і нагадуємо про правила вигулу

За дві години таких "песиків" у парку нарахувала кілька десятків. Лише двоє були в намордниках. Решта бігли попереду господаря і наганяли жах на перехожих. Поруч на табличці з написом "Вигул собак заборонено" якийсь жартівник друге слово закреслив і написав "дітей".

— Собаки завдають паркові великої шкоди. Щороку ми висаджуємо тут зелені дерева, а ці тварини постійно обгризають їх, — розповів директор парку Любомир Крукеницький, 60 років. — До того ж, двірники не встигають прибирати за чотириногими нечепурами. Це мали б робити господарі собак.

Чи не щомісяця дирекція парку та міська ветеринарна служба проводить тут так звані рейди-навчання.

— Ми підходимо до власників тварин і нагадуємо про правила вигулу, — каже пан Любомир. — На якийсь час це допомагає, але не надовго.

Тварин без господарів у зонах відпочинку часто виловлюють працівники ЛКП "Лев". Але і цей метод не дуже дієвий. Кількість безпритульних псів постійно збільшується.

— У Львові зареєстровано близько восьми тисяч собак. І ще п"ять тисяч — без господарів, — розповідає начальник ветеринарного відділення міськради Ігор Угрин, 53 роки. — У 90-х роках влада виділила 97 територій під спеціальні майданчики для вигулу тварин, однак жоден із них не діє. Громадські організації та кінологічні клуби не дійшли згоди щодо їхнього облаштування. Словом, любителі тварин проґавили нагоду розв"язати проблему. Тепер "вибити" землю для вигулу вкрай важко.

Минулого року лише у ветслужбу міста надійшла 601 скарга на те, що собаки кусаються, голосно гавкають, просто дратують львів"ян. Після кожного такого звернення додається роботи гицлям.

— Це не найкращий вихід, — каже головний ветлікар Львова. — Але наразі нічого іншого запропонувати не можемо, бо такі правила. Нам не дуже приємно вбивати цих собачок, тому охоче повертаємо тварин усім, хто забере їх із пункту відлову додому і буде ними опікуватися.




Коли пес вас укусив

Якщо вас покусав пес, не панікуйте, — радить кандидат медичних наук Володимир Жуковський, 42 роки. — Спершу промийте рану водою з милом, тоді перев"яжіть її бинтом, а вже після цього звертайтеся до лікаря.

Не намагайтеся зупинити кров, яка виносить з рани собачу слину. Якщо укус не дуже серйозний, промиту рану можна змастити йодом або зеленкою.

Треба намордник і засоби прибирання екскрементів

Згідно з правилами утримання собак у Львові виводити тварин на прогулянку потрібно на короткому повідку в наморднику (крім собак дрібних порід) з прикріпленим до нашийника номерним знаком. Власник, який супроводжує тварину, повинен мати при собі ветеринарний паспорт собаки з відміткою про щеплення від сказу та засоби для прибирання екскрементів.
Господар зобов"язаний зареєструвати собаку віком від двох і більше місяців у ЖЕКу за місцем проживання та відвезти тварину у ветлікарню для щеплення від сказу й отримання ветеринарного паспорта.
Не можна приводити собак у магазини, об"єкти громадського харчування, установи охорони здоров"я, культури, дошкільні установи та навчальні заклади.

Зараз ви читаєте новину «Кожен десятий собака кусає львів"ян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути