понеділок, 29 квітня 2013 06:15

Кількість утримуваних під вартою зменшилася на третину

Гальмування курсу на гуманізацію кримінального процесу є неприпустимим. Про це заявив президент 62-річний Віктор Янукович на Всеукраїнській нараді працівників прокуратури 19 квітня. Ці слова глави держави мають стати дороговказом для працівників прокурорських, судових та правоохоронних органів усіх рівнів. Особливо після того, як глава держави підтримав ідею помилування екс-міністра Юрія Луценка.

Звернімося до історії проблеми гуманізації кримінального законодавства України. Вона нас повертає у 1995 рік. Саме тоді ми взяли на себе зобов'язання перед Радою Європи  ухвалити новий Кримінальний процесуальний кодекс.

У середині 1990-х Україні конче були необхідні реальні зміни Кримінального кодексу та викорінення правового свавілля. Однак гуманізацію кримінального законодавства вдалося зрушити з мертвої точки тільки президенту Віктору Януковичу. Жоден із його попередників цього не зробив. Попри критику та скепсис під час розробки нового Кримінального процесуального кодексу, главі держави вдалося добитися ухвалення цього важливого для українського суспільства правового документа.

За перших п'ять місяців дії нового Кодексу на 35% зменшилася кількість осіб, яких   утримують під вартою. Вдалося досягти суттєвого скорочення випадків втручання у приватне життя простих громадян. На цьому наголошують експерти.

Віктор Янукович зауважив, що позитивним моментом є істотне зниження кількості негласних слідчих дій, що зараз здійснюються в рамках кримінального судочинства.  Кількість дозволів на обшуки зменшилася майже вдвічі.

— Встановлення чітких термінів проведення досудового розслідування, а також періодичний перегляд судом застосованих запобіжних заходів дозволив нам подолати негативну ситуацію, коли у нашій державі громадяни могли утримуватися під вартою впродовж декількох років в очікуванні на розгляд справи судом, — сказав Янукович.

Президент також зазначив, що такий новий для українського суспільства запобіжний захід, як домашній арешт, на сьогодні займає вже понад 7% решти заходів. А за п'ять місяців дії кодексу громадянами внесено застави понад 65 млн грн. У той час, як за весь 2012 рік така сума складала 44 млн грн. За 2011 рік — трохи більше 9 млн грн.

— Ми всі добре розуміємо, що норми Кримінального процесуального кодексу — це не красиві декларації, — зауважує глава держави. — Це реально діючі норми права. І вони мають неухильно виконуватися. Я надалі буду уважно аналізувати результати застосування положень цього акта. Будь-які спроби ігнорування змін, вихолощення їх змісту, безініціативне та недбале ставлення до своїх обов'язків отримають відповідну реакцію з мого боку.

Не все зроблено в напрямку гуманізації карного законодавства. Проте, коли вже є перші результати, люди почали не на словах, а на практиці відчувати дію нового Кримінального процесуального кодексу. Коли існують позитивні відгуки на такий кодекс із боку міжнародної спільноти, зароджується надія і на розбудову повноцінної правової держави.

Зараз ви читаєте новину «Кількість утримуваних під вартою зменшилася на третину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути