Ексклюзиви
четвер, 09 жовтня 2008 20:11

Кали розквітають щороку 19 грудня

Після перших заморозків на початку жовтня 59-річна Віра Кійко із села Малехів Жовківського району починає готувати квітник до зимівлі. Жінка вирощує 10 сортів квітів. Окрім традиційних троянд, чорнобривців і гладіолусів, на подвір"ї квітнуть кали. Їх здебільшого вирощують у горщиках на підвіконні. Рослина має крупне листя темно-зеленого кольору. Цвіте великими білими квітами.

На зиму господиня пересаджує кали у вазони та забирає в хату. Викопує рослину із коренем, залишає серцевину із 2–3 крупних листків, решту обриває.

— Для вазона готую суміш із рівних частин городньої землі та магазинної суміші для кімнатних рослин, додаю трохи піску, — каже жінка. — Після посадки щедро поливаю. Потім достатньо підливати один раз у три дні. Двічі на тиждень обприскую листя. Не варто ставити кали біля батареї. Рослина любить світло, але не переносить високої температури та засухи.

Господиня додає, що в хаті кали щороку розквітають 19 грудня. Спочатку випускають зелену стрілку заввишки метр, на якій розпускається квітка. Цвітуть довго, протягом місяця-півтора. Узимку вони прогнозують потепління.

— На вулиці може бути мороз 20 градусів, а вони вже відчувають відлигу, — додає жінка. — Із кінчиків листя скапують краплини води. Жодного разу ще не помилилися.

У кал постійно відмирає старе листя та з"являється нове, тому господиня радить час від часу очищати від них рослину.

Навесні Віра Кійко висаджує кали після 19 травня, коли немає нічних заморозків. Розділяє паростки та садить десяток квітів.

— Щоб кали добре вкоренилися, паростки повинні мати 1–2 корінці, — додає господиня. — У ямку перед посадкою закладаю перегній. Уже в червні кали зацвітають.

У посушливе літо жінка поливає кали раз на тиждень. Рослини не переносять посухи. У сонячну погоду квіти пахнуть ананасом.

Зараз ви читаєте новину «Кали розквітають щороку 19 грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути