субота, 09 серпня 2008 07:10

Із німецького заводу звільняються спеціалісти

Автор: фото: Юля ЛІПІЧ
  Колишні працівники ”Комбейса” Михайло Подолюх (ліворуч) та Ярослав Романовський шукають роботу в центрі зайнятості в Яворові на Львівщині
Колишні працівники ”Комбейса” Михайло Подолюх (ліворуч) та Ярослав Романовський шукають роботу в центрі зайнятості в Яворові на Львівщині

П"ять радіотехніків німецько-українського підприємства "Комбейс" у місті Яворів на Львівщині написали заяви про звільнення. Працівники не задоволені умовами праці.

Два роки тому на території спеціальної економічної зони в Яворові відкрили новий інвестиційний проект — завод "Комбейс". Підприємство співпрацює з фірмами "Humax" та "Samsung" — займається ремонтом їх електронної техніки. Прогнозували, що в 2008 році тут створять 500 високооплачуваних робочих місць.

— Приміщення заводу ще не збудували, коли ми влаштовувалися на роботу, — розповідає колишній працівник "Комбейсу" Ярослав Романовський, 25 років. — Німці співбесіду проводили в стінах райдержадміністрації. Обіцяли близько трьох тисяч гривень заробітної плати.

На завод радіотехніком влаштовувався і 32-річний Богдан Лещишин, колишній керівник відділення "Укртелекому". На попередній роботі він отримував 2,5 тис. грн.

13 червня 2006 року семеро радіотехніків погодилися на тримісячний випробувальний термін із зарплатою 1000 грн. Стажування проходило в німецькому місті Карлштайн.

Ремонтували пошкоджені мобільні телефони. Роботодавці обіцяли через три місяці забезпечити їх роботою в Україні.

— На початку вересня ми дізналися, що до Нового року будемо їздити в Німеччину і працювати за тисячу гривень, — каже Ярослав. — Пішли до виконавчого директора і пригадали про обіцяну високу зарплатню. Він підняв нам оплату на 500 гривень.

42-річний Михайло Подолюх у "Комбейс" влаштувався торік у жовтні . До того 19 років працював інженером на "Укртелекомі" в Яворові. Отримував 1,5 тис. грн. У серпні 2007-го підприємство ліквідували.

— На біржі мені пропонували відкрити власну справу — на "Укртелекомі" виділили 12 тисяч гривень, — каже чоловік.— У цей час зателефонували з "Комбейсу". Я відмовився від грошей і влаштувався радіотехніком на тисячу гривень.

На "Комбейсі" щодня із 9.00 до 18.00 ремонтував техніку, допомагав монтажникам, зарплата яких 600 грн. Працівники скаржилися на низьку оплату праці. Керівництво підприємства не реагувало. Люди почали звільнятися.

— Тоді ми вирішили створити профспілковий комітет, який би вів переговори із керівниками, — розповідає Подолюх, який став головою профкомітету.

31 березня п"ять членів профкому провели збори трудового колективу. 4 квітня гендиректор "Комбейсу" 31-річна Христина Нарепеха заявила, що посади радіотехніків скорочено.

— Скоротила всіх членів профкому, — каже Михайло Дмитрович. — Та профспілка не дала згоди на звільнення. Почалося виживання. Роботу привозили раз у місяць. Із нею ми справлялися за день. По вісім годин сиділи без роботи. Нам записувати простої та платили дві третіх від зарплати.

Працівникам заборонили користуватися комп"ютерами й телевізором. Через два тижні Михайло Подолюх, Богдан Лещишин, Василь Мацелюх, Степан Горох та Ярослав Романовський заявили про звільнення. Німцям написали листа, де запросили на переговори. Вони зігнорували запрошення.

Люди, які залишилися працювати на "Комбейсі", кажуть, з"явилися вакансії радіотехніків із зарплатою 1 тис. грн.

— Так, у нас є вакантні місця, — підтверджує Христина Нарепеха. — Причини звільнення колишніх працівників мені не відомі. Я жодного разу не виступала проти діяльності профспілки.

Звільнені звернулися до Конфедерації вільних профспілок Львівщини.

— Реально побудований завод простоює, через непродуктивність майже не сплачує податків, — зазначає голова Конфедерації 42-річний Андрій Соколов. — Не думаю, що німці б тримали збиткове підприємство. Правоохоронці мали б з"ясувати, чим вони там займаються.

Керівник спеціальної економічної зони "Яворів" Василь Дирда не в курсі справ на заводі — він був у відпустці.

Зараз ви читаєте новину «Із німецького заводу звільняються спеціалісти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути