середа, 15 серпня 2007 07:03

Іконописцю Олегу Хільчуку перебили обидві руки

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Корецькому художникові Олегу Хільчуку невідомі перебили руки палицею. Кістки зростуться лише за два місяці. На плечах і досі видно синці від побоїв.  Біля художника сидить його дружина Світлана
Корецькому художникові Олегу Хільчуку невідомі перебили руки палицею. Кістки зростуться лише за два місяці. На плечах і досі видно синці від побоїв. Біля художника сидить його дружина Світлана

38-річного Олега Хільчука з міста Корець Рівненської області серед білого дня двоє невідомих палицею перебили обидві руки та проломили череп.

Хільчуки мешкають у багатоквартирному будинку напроти районної лікарні. На стіні поряд із під"їздом і досі кривава пляма. Щоб потрапити в кваритиру, довелося довго говорити з Олегом по телефону. Після нападу Хільчуки бояться впускати чужих.

Олег ходить по квартирі без сорочки. На грудях — срібний хрестик, обидві руки перебинтовані по лікті. На плечах — синці, губа змащена зеленкою. Чоловік пробує поворушити пальцями.

— Позавчора виписали з лікарні. Але руки зростуться лише за два місяці, — сумно каже Олег Хільчук. — Потім треба буде ходити на масаж, щоб розминати м"язи. Коли стану до роботи — навіть не уявляю.

Олег — професійний іконописець. Розписує православні храми. Ще пише пейзажі та натюрморти — для душі.

Три тижні тому художника запросили розписати православний храм у Білгороді-Дністровському Одеської області, де сатаністи спалили церкву. Місцеві художники завершили половину розписів, а Олег із кумом Миколою Горєловим мали відновити купол та олтар. На Хільчука замовники вийшли через посередника.

— Ми з кумом приїхали на три дні — роздивитися, що треба зробити. Ходили по музеях, церквах і галереях. Говорили з людьми, — пригадує художник. — Я поїхав додому. Потім мав знову їхати до Одеси на два-три місяці. Треба було сфотографувати старі фрески, здерти закопчену фарбу й розписати церкву заново.

О восьмій ранку Олег піднімався сходами до свого будинку в Корці. Дружина не знала, коли він повернеться з Одеської області. Чоловік тримав сумку з особистими речами та презент — коробку з шоколадними цукерками. Нападники налетіли несподівано. Хільчук не встиг роздивитись облич.

Бабці зауважили, що чоловіки говорили дуже чистою українською

— В очі світило сонце. Я на мить осліп й опинився від удару на землі, — каже Олег. — Сумка випала з рук. Я знепритомнів.

Що було далі — не знає. Зловмисники кілька разів щосили вдарили по руках, потім проламали палицею череп. І втекли.

35-річна дружина Олега Світлана розливає запашну каву. Обережно вкладає горня чоловікові в пальці й сідає поруч.

Світлана розповідає, що не передчувала біди.

— Ми з 12-річним сином Дімою спали на канапі у вітальні, — пригадує. — Раптом чую дзвінок у двері, але якийсь різкий, чужий — Олег дзвонить інакше. Відкриваю, а сусіди вносять його під руки! З обличчя кров на підлогу капає. А руки висять "гармошкою".

Непритомного Олега знайшов сусід Костянтин, що живе напроти.

— Він разів сім повторив: "у мене поламані руки? мені зламали руки? дуже боляче?". І все, — каже Світлана. — Більше Олег нічого не пам"ятає. Питав, як опинився у дворі та що з ним сталося. Навіть забув, що їздив до Одеси.

Викликали "швидку".

— У лікарні пробув тиждень. Зробили операцію на черепі. Почав потроху згадувати Одесу "незлим тихим словом", — невесело каже художник. — Хто мене бив — згадати не можу.

Сусіди пригадують, що того ранку бачили на подвір"ї двох незнайомих чоловіків. Один із них тримав у руці щось схоже на замотану палицю.

— Бабці зауважили, що чоловіки говорили дуже чистою українською мовою, без акценту, — каже Світлана. — Один наче сказав: "Чого його так довго немає? Може, піднімемось у квартиру?".

Після нападу чоловіки вибігли на вулицю, й слід обірвався. Хільчуки думають, що вони сіли в авто чи заховалися десь у будинку.

Подружжя переконане, що напад пов"язаний із поїздкою Олега до Одеси. Можливо, комусь невигідно, щоб він отримав крупне замовлення.

— Я мав при собі мобільний телефон, сто доларів і триста гривень, цифровий фотоапарат за 400 доларів. Вони нічого не взяли, — знизує плечима Олег. — І ще, коли людину просто б"ють — луплять все тіло, а не ламають руки.

Олег каже, що ніколи не чув погроз на свою адресу.

— Я розписував храми в Києві, Дніпропетровську, в Росії — 15 церков і три собори. Ніхто не дорікав, що відбираю у когось кусок хліба. Якби мене хтось "попередив", я би відступився, — запевняє художник.

— Та у нього і ворогів немає, — дивується Світлана. — Олег дуже спокійний, терплячий. За все подружнє життя не чула від нього матюка.

Після побиття Олега Хільчуки закриваються на замок, а їхні сусіди пильно стежать за всіма, хто приходить у двір.

Нападників досі не знайшли. За фактом побиття порушено кримінальну справу. Свідків попросили допомогти скласти фоторобот злочинців.

Зараз ви читаєте новину «Іконописцю Олегу Хільчуку перебили обидві руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути