Ексклюзиви
четвер, 10 березня 2011 18:41

"Хлопці краще справляються. Шиють акуратно, вправно"

"Фірма розширюється щороку. За цей місяць маємо набрати на роботу 25 швачок. За рік — 150. Шукаємо працівників, які сумлінно і якісно виконували б роботу", — говорить 32-річна Наталія Монастир, начальник відділу кадрів українсько-німецького швейного підприємства "Бадер Україна". Товариство одне з найпотужніших у Львівській області. Зараз пропонує найбільше вакансій.

"Бадер Україна" розташована у місті Городок, при трасі Львів–Шегині. За 30 км від обласного центру. Три роки підприємство шиє салони для автомобілів "Ауді С7" та "Ауді В8".

— Це єдина фірма в нашій околиці, де можна піти на роботу і гроші мати непогані. Сестра, доки в декрет не вийшла, працювала там два роки швачкою. Мала до 2 тисяч гривень на місяць. Давали гроші безперебійно і без затримок. От що значить, німець керує, — розказує дорогою на підприємство таксист Павло Кіцмань, 40 років.

Корпуси фірми огороджені високою сіткою. При вході охорона. Сторонніх на територію не пускають.

— Дисципліна, щоби режиму роботи не порушував ніхто, — пояснює Монастир.

У світлій залі майже на 100 м за швейними машинками у чотири ряди сидять жінки.

— Маємо два проекти. У кожному по вісім бригад, а в кожній бригаді —  по 15 людей. Усього 300 швачок. Працюють у дві зміни, по 8 годин. Кожна робітниця має свою операцію. Одна зшила один етап, передала другій. І так до кінця. Відповідно кожна має свій індивідуальний план, — веде цехом Наталія Монастир заввідділу кадрів. — Тут у нас склад шкіри. Її привозять з Європи. А тут спеціалісти перевіряють матеріал на брак. Не допускаємо найменшої помарочки. Готову продукцію постачаємо в Німеччину, тому все мусить бути якісно зроблене.

На другому поверсі обладнані гардероб, душові кімнати і кухня. На роботу працівники їздять спеціальним автобусом. Курсує у чотирьох напрямках — на Мостиська, Комарно, Яворів і Львів.

— Влаштовуємо людей офіційно. Субота і неділя — вихідні. Якщо маємо великі замовлення, працівники виходять додатково у суботу. Але тоді мають подвійний заробіток, — продовжує Наталя. — Зараз набираємо швачок, розкрійників і бухгалтерів. Бухгалтери повинні знати німецьку. Ніколи не думала, що так важко знайти жінку, яка вміє добре шити. Спеціалісти наче кудись повиїжджали, а може, просто не хочуть іти працювати за машинкою. У грудні зробили експеримент — взяли на роботу 40 швей-чоловіків. Перед тим провели тренінги спеціальні. Навчили працювати. Виявилося, що хлопці краще справляються, ніж жінки. Шиють акуратно, вправно. Дехто з будівництва до нас прийшов. То тепер жартують, що штукатурами гіршими були, ніж швачками.

Роботу швачок пропонують людям від 18 до 50 років. Основна вимога — треба мати добрий зір.

— Бачити треба добре, щоби якихось неточностей у шитті не було. Також тут хочуть рухливих, — говорить 24-річна Оксана Маскаль із міста Судова Вишня Мостиського району. — Я рік працюю. Раніше нічого спільного із шиттям не мала. Освіта у мене — інженер-технолог харчової промисловості. Але за спеціальністю роботи не знайшла. В оголошенні випадково прочитала, що сюди на швачок набирають. Прийшла. Три місяці курси були. Вчили шити. Сподобалося, що за них також платили — по 1,5 тисячі гривень за місяць. Потім перевели на норму, стала більше заробляти. За півроку мене майстром зробили. Зараз отримую майже 2,5 тисячі гривень. Платять вчасно. Кажуть, що зараз вирішують питання про преміальні і додаткові вихідні для тих, хто добре працює.

Зараз ви читаєте новину «"Хлопці краще справляються. Шиють акуратно, вправно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути