четвер, 14 лютого 2008 18:16

Гуцульська хата з вигодами коштує 30 тисяч доларів

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Майстри розбирають хату біля Косова на Франківщині, щоб перевезти в Київську область. Новому власнику будівля обійшлася в 10 тисяч доларів США
Майстри розбирають хату біля Косова на Франківщині, щоб перевезти в Київську область. Новому власнику будівля обійшлася в 10 тисяч доларів США

У карпатських селах процвітає новий бізнес. Старі дерев"яні хати, що можуть стояти ще не одне століття, перевозять на нові місця. Оселитися в будівлі можна за чотири місяці.

32-річний львів"янин Андрій Пільховський два роки тому одружився. Вирішив придбати житло та переїхати від батьків.

— Розглядали багато пропозицій, але зараз житло так подорожчало, що квартиру купити в обласному центрі неможливо. У мене дідусь у селі на Стрийщині мав власний будинок. Там довго ніхто не мешкав, і стара глиняна хата розсипалася. Але місце непогане, біля річки, от і надумали там будуватися. В Інтернеті прочитали, що у Косові Івано-Франківської області продаються дешево старовинні дерев"яні хати, — розповідає Андрій.

Пільховські вибрали будинок на 69 кв. м за $8 тис. Для того аби перевезти хату до села, склали кошторис у агентстві нерухомості. Щоб розібрати куплений дім, заплатили 3250 грн. Та ще 10% агентству за послуги. Потім дерево повантажили на машини та відвезли на Стрийщину. Ця послуга обійшлася у 800 грн. У середньому за кожен кілометр доставки замовник платить 5,83 грн.

За розбирання та встановлення хати Андрій віддав 8625 грн.

— Агентство не бере відсотків, якщо послуга здійснюється на території власника. У такому випадку клієнт платить майстрам і вантажникам, але не більше, ніж передбачено кошторисом, — говорить директор агентства нерухомості у Косові "Карпати-Київ", Іван Одосій, 50 років.

— Після того як будинок нам заново зібрали, ми з дружиною відмивали дерев"яні бруси пральним порошком. Дерево чорніє, як довго стоїть, та його легко відмити. Дім, що купили, простояв у горах 25 років, — каже Андрій.

Агентства нерухомості перепродують будинки, що були побудовані 20, 30 і навіть 100 років тому. Таке дерево добре видержане, зберігає тепло. За збір будинків із нового дерева беруться рідко, кажуть, багато мороки, а потім він може й розсохнутися.

Переважно хатинки замовляють із Києва

— Перед будівництвом зрізане дерево повинно вистоятись щонайменше два роки. Набагато вигідніше і для клієнта, і для нас працювати з вистояною кілька десятків років деревиною. От нещодавно продали будинок, що стояв високо в горах ще з 1912 року, — розповідає Марія Одосій, 26 років, менеджер агентства "Карпати-Київ". — Ми в ньому поміняли кілька протесів, відмили — й будинок як новий.

Свій дім Андрій поділив на дві кімнати, кухню, ванну та туалет. Продовжив до гори мансардне приміщення з протесівськими сходами, зробив веранду. Це коштувало 10 тис. грн. Дах замовили з червоної черепиці за 3552 грн.

— Найчастіше в нас беруть "гонто" — дерев"яну покрівлю. Вона дешевша за черепицю й вигляду справжньої гуцульської хати надає, — продовжує Марія.

До будинку молодий господар замовив ще й альтанку за півтори тисячі. Провів парове опалення. Заселилися за п"ять місяців після замовлення. Дім "під ключ" Пільховським обійшовся у $28 тис.

Житлові будинки в горах замовляють і для переобладнання під кафе, магазини та міні-готелі. Найпростіше з гуцульської хати зробити крамницю. Ця робота не вимагає поділу кімнат, мансардних приміщень. Найчастіше беруть будівлі розміром від 25 до 30 кв. м. Добудовують веранди та дерев"яні прилавки. У середньому це обходиться в $20 тис.

— Переважно хатинки замовляють із Києва, — говорить Іван Одосій, — хоча було кілька клієнтів із Франції, Німеччини, Польщі. Купують, бо екологічно й економно. Ми забезпечуємо замовників кваліфікованими майстрами, бо не кожен столяр розбере, а потім збере будинок. Організовуємо перевезення, готуємо документацію. Переважно люди, які в нас замовляють хати, просять якомога точніше зберегти гуцульський колорит. Це вирізьблені сволоки, старовинні глиняні печі, вікна низько до землі.

Торік в агентстві нерухомості "Карпати-Київ" замовили 30 дерев"яних будинків.

Зараз ви читаєте новину «Гуцульська хата з вигодами коштує 30 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути