понеділок, 28 серпня 2006 19:12

Гуцули розігнали хмари

Автор: фото: phl
  Такий весільний вінок колись одягала молода у Великому Ключеві Коломийського району. Його плели з гусячого пір’я жінки, у яких добре склалася доля
Такий весільний вінок колись одягала молода у Великому Ключеві Коломийського району. Його плели з гусячого пір’я жінки, у яких добре склалася доля

Сороміцькі коломийки, багаті вишиванки, міцні настоянки на травах, гуцульську бринзу та вурду — усе це почули, побачити і спробувати гості XVI міжнародного гуцульського фестивалю в Печеніжині Коломийського району на Івано-Франківщині.

Коломийщина зустріла гостей височезною ватрою, дощем і грязюкою. Старезні гуцули-мольфари, піднімаючи руки вгору, виганяли негоду на ліси та болота. Через годину-другу над Печеніжином засвітило сонце.

Під час фестивалю кожне гуцульське село представило свої давні звичаї та ремесла.

— Наше дійство ми назвали "Гуцульське село запрошує", — каже Вікторія Плахта, 45 років, голова Коломийського відділення Всеукраїнського товариства гуцулів. — Зібрали народні звичаї, обряди, танці, мелодії — те, що з кожним роком забувається.

— Спробуйте мого прєтаного молочка, — припрошувала 40-річна ґаздиня Марія Бойко. — Це такі заквашені вершки.

— А в мене смачнюча вурда, — хвалиться 45-річна Галина із сусідньої ятки. — Такого овечого квашеного молока ви не віп"єте ніде, тілько в нас. А ще возьміть троха бурчіника — картопляного смаженого пляцка. Для нього треба натерти бараболі на грубій терці й на великій пательні посмажити.

На кожній ятці пригощали самогоном, настоянкою на цілющих гірських травах, слив"янкою, вишняком. Після чарки гість обов"язково мав розцілувати щедру ґаздиню — за давнім звичаєм.

Зараз ви читаєте новину «Гуцули розігнали хмари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути