Ексклюзиви
субота, 01 грудня 2007 07:04

Голова Перечинської райдержадміністрації роздав 100 гектарів землі

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  27 листопада Перечинську райдержадміністрацію в Закарпатті пікетують майже 500 жителів району
27 листопада Перечинську райдержадміністрацію в Закарпатті пікетують майже 500 жителів району

Голову Перечинської райдержадміністрації Закарпатської області Михайла Данчу, 53 років, звинуватили в махінаціях із землею. Із червня минулого року чиновник розпорядився роздати понад 100 га землі в туристично-рекреаційних зонах району. Сотка тут коштує $2–3 тис.

Уже понад тиждень перед будівлею райадміністрації мітингують місцеві люди. Проти дій керівника району виступив голова райради Петро Грицик, 42 роки.

На площі перед адмінбудинком стоять три намети, де ночують мітингувальники. Поряд на асфальті стоїть самовар, 6-літрова пляшка питної води та саморобна бочка для розведення вогнища. Вночі люди гріються біля багаття.

— Ночуємо у спальних мішках, — розповідає Мирослав Ковач, 48 років, із села Зарічева. — Про дерибан землі дізналися влітку. Виявили купу розпоряджень, за якими наділи роздавалися без погодження з місцевими радами. Усі землі — в туристичних зонах: у Тур"я-Пасіці біля турбази "Воєводино", у Лумшорах, у Порошкові біля "Шиповця", у Тур"я-Поляні біля "Шипоту", у Дубриничах, біля турбази в Новоселиці.

Більшість наділів виділялися жителям інших районів Закарпаття, Ужгорода, Києва.

— У Туричках 45 соток для ведення сільського господарства виділили киянинові Вороніну, — продовжує Мирослав Ковач, — Невже він приїде на Перечинщину садити картоплю? — обурюється селянин. — За розпорядженнями Данчі одна родина отримала вісім гектарів землі.

— Своєму заступнику Василеві Шоляку Данча виділив 1,2 гектара землі в рекреаційній зоні "Третій кілометр" у Дубриничах, — долучається до розмови мітингувальник Іван Погоріляк, 46 років, із Перечина. Чоловік дістає з папки близько сотні копій розпоряджень. — Родині юриста Лущака з Ужгорода на кожного із чотирьох осіб виділили по два гектари біля відомої рекреаційної бази "Воєводино", де квадратний метр офіційно коштує 100 гривень. Ось вам вісім мільйонів на одну сім"ю. По два гектари отримали кожен із членів родини Чехових із Ужгорода, — скаржиться чоловік. — Деякі громадяни, які незаконно отримали наділи, вже встигли їх перепродати.

Під стінами райдержадміністрації зібралися півтисячі селян. Влада подала до суду на мітингувальників. Їм заборонили проводити акції біля адмінбудинку. Тому Погоріляк і Ковач розпочали безстрокове голодування.

До адмінбудинку під"їзджає темно-синя іномарка. Із неї виходить голова Перечинської райради Петро Грицик. Підходить до мітингувальників і розпитує їх про справи.

— Коли Данча прийшов на посаду, розкидувався серйозними заявами, — каже про свого колегу Грицик. — І спочатку справді робив корисне. Земля належить не йому. Я говорив з ним, він не слухає мене. Розпорядження незаконні, бо не були затверджені на сесіях сільських рад, не погоджені з місцевими громадами.

Голова райдержадміністрації Михайло Дмитрович Данча стверджує, що видані ним документи були законними.

— Я роздав понад 100 гектарів землі, — погоджується він. — Відповідаю за земельну реформу і мав повне право виділити землю будь-якому громадянину України. Я забезпечена людина — мені ні від кого нічого не треба, — запевняє Данча. — А люди мітингували незаконно. Їм за це можна дати по 3–5 діб. Я попросив голову облдержадміністрації Олега Гаваші, щоб направив комісію, яка перевірить мою діяльність. Якщо винен — покладу заяву на стіл, якщо навпаки — вимагатиму через суд 150 тисяч гривень за моральні збитки.

Із понеділка Михайло Данча терміново збирається у відпустку на 45 днів.

Зараз ви читаєте новину «Голова Перечинської райдержадміністрації роздав 100 гектарів землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути