Ексклюзиви
понеділок, 21 листопада 2011 05:30

Фермери переорюють цьогорічний урожай капусти

Автор: фото: Павло ПАЛАМАРЧУК
  Директор фермерського господарства ”Дзвони” Зеновій Максимишин (ліворуч) і інженер Андрій Коротких  оглядають урожай капусти в овочесховищі. Відібраний овоч складають у дерев’яні ящики. Так він зберігатиметься до продажу
Директор фермерського господарства ”Дзвони” Зеновій Максимишин (ліворуч) і інженер Андрій Коротких оглядають урожай капусти в овочесховищі. Відібраний овоч складають у дерев’яні ящики. Так він зберігатиметься до продажу

— Продавати капусту зараз по 30 копійок невигідно. З такою ціною хтозна, чи на нуль вийдемо по затратах. Думаю, взимку краща ціна буде. Щоби зберегти овоч подовше, побудував спеціальне сховище, — розповідає директор фермерського господарства "Дзвони" Зеновій Максимишин, 57 років.

Господарство розташоване у селі Болотня Перемишлянського району Львівщини. Орендує землі й в інших селах району. Обробляють 4 тис. га землі.

Три роки тому Максимишин купив два корівники у колишнього колгоспу в селі Вовків. Цього року один із них переробив на овочесховище.

— В овочах ми новачки, — розповідає. — Доти вирощували тільки зернові та цукровий буряк. Цього року вирішили посадити капусту. Посіяли 16 гектарів білої й один гектар червоної. Вирощували її за допомогою інтенсивних технологій. Збираємо десь 60 тонн із гектара. Але реалізовувати нема можливості. Є багато конкурентів серед малих підприємців і звичайних людей. Вони перебивають ціну. Знаю, що багато фермерів просто переорюють цьогорічний урожай капусти. Бо мучитися за 30 копійок не хочуть. А зберігати городину до кращих часів не мають де.

Знадвору будівля сховища сірого кольору, стіни облуплені. Дах укрито новою бляхою. Усі вікна замуровані цементними блоками. При вході працюють 10 людей, чистять головки від поганого листя. Відібрану капусту складають у великі дерев'яні ящики. Вантажник завозить їх до сховища і складає у ряди.

— Ви не лякайтеся зовнішнього вигляду, — говорить фермер. — Усередині там зовсім по-іншому. Надворі ще не встигли все до ладу довести. Я за освітою інженер. Тож робити овочесховище мені було не тяжко. Поїздив іще по інших фермах, де мають такі ж, подивився. Ми теплоізолювали стіни, поставили холодильні установки. На це найбільше грошей пішло. Щоби капуста добре зберігалася, потрібно підтримувати температуру від 0 до 2 градусів тепла. Також провели світло і зробили вентиляцію. На все витратили більше 2 мільйонів гривень. Наступного року в сусідньому корівнику хочу побудувати ще одне сховище. Там будемо зберігати червоні буряки, моркву та цибулю.

— На Львівщині 68 овочесховищ місткістю 59,5 тисячі тонн, — розказує заступник голови Львівської облдержадміністрації Іван Стефанишин, 57 років. — Усі вони належать товариствам чи кооперативам. Переважно в них зберігають борщовий набір — картоплю, цибулю, червоний буряк. На 23 овочесховищах установлене сучасне обладнання завдяки українcько-данському проекту "Агро-Львів". Він діє протягом трьох років. За ним 40 відсотків грошей надає данський уряд. Також будують 10 сховищ на 13 тисяч тонн. Цього року здадуть овочесховище на оптовому ринку Шувар. Його місткість буде три тисячі тонн. Фермери зможуть там зберігати свою продукцію. А це зм'якшить ціни на овочі взимку.

Зараз ви читаєте новину «Фермери переорюють цьогорічний урожай капусти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути