Ексклюзиви
четвер, 27 серпня 2009 19:08

Економісту пропонують роботу прибиральниці

У серпні центри зайнятості Львівщини зареєстрували 1,5 тис. осіб. Серед шукачів роботи найбільше колишніх працівників салонів гральних автоматів фірми "Ройял".

40-річна Марія зі Львова три роки працювала адміністратором у такому закладі. Щомісяця отримувала 630 грн. У травні звільнилася за згодою двох сторін. Тепер в обласному центрі зайнятості шукає вакансій. За законом, їй протягом року мають виплачувати 70% заробітної плати.

— Із першого дня звільнення зіткнулася з проблемами, — розповідає. — Вся Україна стала свідком, що 15 травня заборонили гральний бізнес. На біржу праці принесла довідку із зарплатою за останніх півроку. У мене вимагали, аби в документі було вказана зарплата до 30 травня. А звідки її взяти? На біржі кажуть, такий закон. Один закон іншому перечить.

За освітою Марія — економіст. Має досвід роботи бухгалтером на великих підприємствах — 15 років працювала на швацько-торговельному підприємстві "Маяк". Видавала зарплату 1000 працівникам.

— На біржі кажуть: півроку не працювала за фахом, можеш хіба "чорну" роботу шукати, — веде далі. — А недавно несподівано повідомили — з"явилася одна вакансія головного бухгалтера на автозаправці. Обіцяли зарплату 4 тисячі гривень. Скерували туди трьох: мене, якусь жінку та чоловіка. Там улаштували цирк. Начальник одразу на ім"я назвав того чоловіка. Видно, що вони давно знайомі. Його на роботу й узяли. А ми дарма час та гроші на дорогу витратили. Ясно, що нас туди для звітності послали.

На одне вільне робоче місце претендують 19 осіб

Згодом Марії підшукали роботу в світлотехнічній компанії "Іскра". Через шкідливість виробництва жінка відмовилася. Пропонували вакансії швачки, охоронця, прибиральниці.

На три місяці львів"янці припинили виплати.

— На біржу мала з"явитися 19 серпня. У скеруванні добре видно "19", — жінка каже. — Коли прийшла відмітитися, моя спеціаліст була на лікарняному. Інша в журналі побачила, що нібито я мала прийти 13-го. Я їй показую скерування, а вона каже, що я там дату виправила. Через те й позбавили мене виплат. Я спересердя вигукнула: "Браття-українці, що ж ви своїх так кидаєте?" Спеціаліст порадила йти на соціальні роботи. Наприклад, у "Червоний хрест". Хоча там людей уже набрали.

У центрах зайнятості — 1846 вакансій. На одне вільне робоче місце претендують 19 осіб.

Роботу пропонують військовослужбовцям, інженерам, товарним та вантажним касирам, учителям середніх навчально-виховних закладів, диспетчерам управління повітряним рухом. Також потрібні електрозварники, бетонярі, бармени, водії, кухарі, малярі, машиністи пересувних електростанцій, покрівельники, слюсарі, столяри, швачки, продавці.

— Служби зайнятості мають людині шукати роботу. Якщо не можуть знайти, ставлять на облік, — розповідає Михайло Хміль, 36 років, із Львівського обласного центру зайнятості. — Якщо безробітний порушує якесь правило, йому знімають виплату. Люди скаржаться, що їм не виплачують грошей. Це пов"язано з елементарною затримкою коштів. Зараз безробітним не пропонують навчальних курсів. Лише індивідуальне стажування — якщо є замовлення від працедавця.

Людям, що потрапили під скорочення, безперечно, потрібно звертатися до центрів зайнятості. Ми розуміємо, зараз період кризи, роботу знайти складно. Та якщо людина півроку не працюватиме, вона втратить навички та ритм робочого дня.

Зараз ви читаєте новину «Економісту пропонують роботу прибиральниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути