середа, 29 грудня 2010 15:45

Для вільних художників створюють майстерні

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Тернополянка Марія Ділай малює пейзаж у приміщенні благодійного фонду Карітас на вулиці Замонастирській
Тернополянка Марія Ділай малює пейзаж у приміщенні благодійного фонду Карітас на вулиці Замонастирській

"Митці, яким ще за радянських часів Спілка художників виділила майстерні, використовують їх нецільово. Приватизовують, роблять із них житловий фонд. А молоді митці, які не є членами Спілки, змушені малювати будь-де: удома, навіть у барі на колінах", — каже художник Микола Мамчур, 55 років.

Він започаткував у Тернополі акцію "Художники без майстерень". Першим на неї відгукнувся генеральний директор Карітасу отець Андрій Говера. На другому поверсі приміщення благодійного фонду на вул. Замонастирській, 1 виділив кімнату на 12 кв. м. Із 13 грудня тут працюють троє художників.

У понеділок по обіді 30-річна Марія Ділай малює велику амфору, що символізує серце. Змішує фарби у коробці з-під сиру "Фета".

— Сама придумала такий спосіб. Коли закриваєш кришкою, фарби не висихають, — каже. — Раніше я вдома малювала. Але мій 6-річний син Данило дуже енергійний і непосидючий. То переверне мольберт, то картину. Оцю, — показує на полотно із зображенням великого вуха, — просто взяв і помалював зеленим фломастером. Я зверху мусила замальовувати кілька разів, і то трохи видно. А іншого разу знайшов десь голки і повстромляв у полотно, що аж дірочки лишилися.

— Вдома працювати — це постійні запахи олійних фарб і уайт-спіриту. І всі родичі мусять цим дихати. Ця кімнатка гарна, але маленька. Нам би велике приміщення. В ідеалі — на 100 квадратів, — додає Тетяна Мовчан, 35 років.

Ідею творчих майстерень Микола Мамчур привіз з-за кордону. Він чотири роки був у США:

— У штаті Коннектикут для потреб художників віддано приміщення колишнього заводу з виробництва кольтів. А у Масачусетсі митці отримали курортне містечко. У Парижі є цілі райони для художників, — розповідає. — Я зустрічався із заступником мера Тернополя Леонідом Бицюрою. Вже є кілька приміщень на перспективу, які можуть нам виділити. Нас поки що троє, але це лише початок. Планую об'єднати не тільки художників, а й письменників, музикантів — усіх вільних творчих людей. Будемо мати і виставковий зал для митців. Тут є кімната навпроти, яку можна для цього облаштувати.

Зараз ви читаєте новину «Для вільних художників створюють майстерні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути