Ексклюзиви
середа, 20 вересня 2006 18:53

Давніх людей колись ховали в позі зародка

Автор: Фото: Олеся КРАВЧУК
  Під селом Городище Козівського району на Тернопільщині директор обласної інспекції охорони пам’яток Марія Ягодинська оглядає викопані рештки
Під селом Городище Козівського району на Тернопільщині директор обласної інспекції охорони пам’яток Марія Ягодинська оглядає викопані рештки

Установлюючи вишки мобільного зв"язку в селі Городище Козівського району на Тернопільщині, робітники знайшли кістяки. Рештки часів бронзової доби пролежали в землі з ІІ тисячоліття до нашої ери.

Робітники копали траншею під фундамент на кургані. Вони й повідомили про знахідку інспекцію охорони пам"яток. Та направила в село археологів.

— Ми працюємо в Городищі вже близько тижня, — каже директор інспекції охорони пам"яток Тернопільщини Марія Ягодинська, 46 років. — Викопали два безінвентарні поховання — лише кістяки, і два поховання з горщиками у головах. Одне з них дитяче.

Люди були поховані ніби зігнутими, в позі зародка. Це вказує на приналежність  решток до бронзового часу. У давнину вважалося, людина має відійти у вічність так, як прийшла на світ немовлям.

— Розкопки на кургані унікальні, — вважає Марія Ягодинська. — В Західній Україні останнім часом практично не знаходили решток бронзового віку. Завдяки їм можна більше дізнатися про наших прапращурів. Скелети та посуд добре збереглися.

Після завершення розкопок знайдені кістки передадуть до Інституту археології НАН України в Києві. Науковці визначать, належали рештки чоловікам чи жінкам та від чого ті померли.

Зараз ви читаєте новину «Давніх людей колись ховали в позі зародка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути