четвер, 25 червня 2009 19:02

Ціни на навчання підняли до 15 відсотків

У понеділок 29 червня починається прийом документів у вищі навчальні заклади. Хоч цей день і державний вихідний, приймальні комісії працюватимуть. Абітурієнтів    зараховуватимуть за рейтингом сертифікатів незалежного тестування, прохідний бал — 124 за 200-бальною шкалою.

Як і торік, вступники готуються подавати документи одразу до кількох вузів. 17-річна Анастасія Круглій зі Львова віддасть документи на три спеціальності до Національного університету ім. Франка та до Академії друкарства. Учитися хоче безкоштовно.

— Кажуть, ціни на навчання підняли на 1500 гривень, мої батьки точно не потягнуть платну форму, — розповідає Анастасія. — Документи подаватиму на журналістику, географію та слов"янські мови, а в Академію — на видавничу справу. Якщо зарахують на всі, оберу журналістику або філологію.

Про те, що кількість бюджетних місць скоротять, дівчина чує вперше:

— Не знаю тепер, що мені світить. Кажуть, минулого року був невеликий конкурс на географію, піду туди.

— Звичайно, хочу щоб моя дитина мала хорошу освіту, навіть якщо за неї доведеться платити, — каже мати випускника Надія Гонтар, 43 роки. — Ми роздумуємо над тим, чи варто віддавати такі гроші за навчання в Україні чи поїхати до Вроцлава чи Варшави. Думали на економічний факультет, але кажуть, цього року ціни підняли до 20 тисяч. То краще моя дитина поїде за кордон, де рік навчання коштує 2–3 тисячі євро, але потім не треба буде сушити голову, де знайти роботу.

За попередніми прогнозами, кількість студентів, які зможуть навчатися на державній формі, зменшиться на 10–11%. Найменше держзамовлень очікують за спеціальністю економіка та менеджмент. Не зменшуватимуть державного замовлення на "Декоративно-прикладному мистецтві", "Туризмі", "Готельно-ресторанній справі", "Рекламі та зв"язках з громадськістю", "Діловодстві".

У Львівському університеті ім. Франка ще не знають, на яких факультетах кількість бюджетних місць зросте чи зменшиться.

— Упродовж останніх років найпопулярніші та найдорожчі спеціальності — "Право" та "Міжнародні відносини", — каже заступник відповідального секретаря університету Богдан Стельмащук, 46 років. — Один рік навчання коштує 17 176 гривень, торік було дешевше — 14 044.

Минулого року великий наплив був на економічному факультеті за напрямом підготовки "Фінанси та кредит". На одне бюджетне місце претендували 10 вступників. Наступний навчальний рік за цією спеціальністю коштуватиме 8848 грн замість 7235 грн.

— Недобору в нас не було, — додає Стельмащук. — Традиційно був менший конкурс на природничі напрямки, хімію, біологію, фізику. Вартість навчання на платному відділенні хімічного, механіко-математичного та фізичного факультету становить 3960 гривень, минулого року було 3238 гривень за рік.

За рік навчання на стоматолога доведеться заплатити 19 700 гривень

Студенти, що вивчатимуть англійську мову, за рік навчання платитимуть 11 566 грн замість минулорічних 9457 грн. Подорожчали японська та арабська мови — з 6661 грн до 8146 грн. Навчання на факультетах географічному, філософському та  журналістики обійдеться в 5431 грн, торік було 4441 грн. Найдешевше коштуватиме навчання на факультеті театрального і музичного мистецтва — 2374 грн, минулого року — 1941 грн.

В університеті "Львівська політехніка" торік найбільший конкурс був на "Економіку підприємства" — 12 осіб на місце, на "Фінанси і кредит"— 8, "Архітектура будівель і споруд" — 3. А на "Прикладну фізику" вступали майже без конкурсу.

Найдорожче навчання в університеті за напрямом "Програмна інженерія" — 12 тис. грн, найдешевше "Прикладна фізика" — 3 тис. грн.

Навчання у Львівському медуніверситеті ім. Данила Галицького подорожчало на 15%.

— На вартість навчання впливає ріст інфляції, оплати праці та комунальних послуг, — каже Уляна Цап, 52 роки, проректор медуніверситету.

Найдорожча в медуніверситеті "Стоматологія", за рік навчання доведеться заплатити 19 700 грн, торік було 15 тис. грн. "Лікувальна справа" коштує 17 900 грн, 2008-го — 12 500 грн. Найдешевше навчання обійдеться на Фармацевтичному факультеті — 14 400 грн.

— Загальна кількість бюджетних місць не змінилася, — додає Цап. — Цьогоріч на державній формі зможе навчатися 394 студенти, а загальний ліцензований обсяг — 1060. Просто на одному факультеті кількість бюджетників збільшили, а на іншому — зменшили. Наприклад, цього року держава готова оплатити навчання тільки 10 студентів стоматологічного факультету, торік за бюджетні кошти навчалося 25 студентів. Зменшилася кількість державників і на "Фармації" — з 40 до 10. Це пов"язано з тим, що державі не потрібно стільки стоматологів і фармацевтів. А ось кількість бюджетних місць на спеціальності "Педіатрія" зросла, за бюджетні кошти тут зможуть вчитися 109 студентів. Торік було вдвічі менше.

Довідки про інвалідність вступників перевірятимуть ретельніше

— Цьогорічна вступна кампанія не буде кардинально відрізнятися від вступу 2008 року, — каже керівник проекту моніторингу вступної кампанії у Львові Оксана Чабан, 46 років. — Щоправда, побільшає пільговиків, минулого року було 13 категорій, цього року — 15. Зокрема, поза конкурсом вступатимуть на гірничі спеціальності діти загиблих гірників із шахти імені Засядька та діти шахтарів, що мають стаж роботи не менше 15 років. Така пільга, очевидно, зумовлена тим, що серед шахтарів спостерігається найвищий рівень смертності. Однак це не справедливо, бо є багато небезпечних професій.

Громадські спостерігачі очікують, що цього року вступники менше вдаватимуться до підробок різних довідок.

— Торік було кілька випадків, коли абітурієнтів спіймали на "липових" документах, тому контроль за цим посилили ще більше, — додає Оксана Петрівна. — Цього року вищі навчальні заклади прийматимуть нотаріально завірені копії документів. Це в багатьох відіб"є бажання вступати на два десятки спеціальностей, бо за завірення доведеться платити. Через те, що працівники приймальних комісій цього року заповнюватимуть більше різних документів, можуть виникати черги. Щоправда, термін прийому документів подовжили до місяця, тому не варто утворювати скупчень.

Всім навчальним закладам рекомендували ретельніше оприлюднювати списки вступників.

— Торік у "Львівській політехніці" доводилося вибивати результати вступу, — додає Оксана Чабан. — Тому ми рекомендували закладам контролювати це, поновлювати списки після кожної здачі оригіналів документів.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на навчання підняли до 15 відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути