субота, 06 липня 2013 19:24

В архітектуру Будапешта закохуються з першого погляду
59

Фото: Фото: Євгеній Жаровський

З аеропорту "Київ" до Будапешта летіти 1 годину 20 хвилин. Якщо пощастить, квитки в обидва напрямки можна придбати порівняно дешево - за 700 грн. Дістатися з аеропорту імені Ференца Ліста до міста найдешевше автобусом 200Е, що зупиняється між терміналами А та В2. Він прямує до кінцевої станції третьої лінії метро Kobanya-Kispest. На станції Deak Ferenc ter можна пересісти на дві інші лінії. У тамтешній підземці немає турнікетів, натомість біля валідаторів на вході стоять контролери. Як правило, можуть зв'язати кілька слів англійською.

Проїзд у громадському транспорті Будапешта дорогий. Вартість одноразового квитка при купівлі в кіоску або автоматі становить 350 форинтів (12,2 грн), у контролерів - 450 форинтів (15,7 грн). Якщо плануєте часто користуватися громадським транспортом, варто придбати спеціальні набори квитків на 3 або 7 днів - зекономите кругленьку суму.

Туристів у Будапешті сила-силенна, особливо багато росіян та азіатів. Найпопулярніші туристичні райони - центр міста по обидва береги Дунаю. У Буді (правий берег міста) варто відвідати Замковий пагорб і Старе місто, що його оточує. Площа Святої Трійці вражає костелом Матвія і пам'ятником святого Стефана. Трохи далі на південь - Рибальські вежі, з яких відкривається мальовничий пейзаж пештського берега Дунаю. Відразу за ними розташований Королівський замок. Поціновувачі мистецтва оцінять розмаїття експонатів, представлених у музеях та галереях, розміщених у крилах цієї величної споруди.

/media/video/505569/1_505569.mp4

Спустившись з Королівського пагорба, варто відвідати гору Геллерта. Біля її підніжжя - водоспад, неподалік від якого продають джерельну воду. На вершину гори ведуть численні стежки та сходи, які то перетинаються, то розходяться. Але заблукати неможливо - треба лише йти вгору. На багатьох витках серпантинного підйому збудовані оглядові майданчики, тож підйом хоч і досить важкий, але і приємний. На вершині встановлена статуя Свободи з піднятим пальмовою листом в долоні. З самої вершини відкривається чудова панорама міста. Там же варто відвідати цитадель, побудовану після програного угорцями національного повстання 1848 року.

Якщо спускатиметесь південним схилом, біля підніжжя можна побачити старомодний готель Gellert. Поруч - термальний пляж.

На півночі Буди ми відвідали найстарішу область Будапешта - Обуду, де збереглося чимало фрагментів забудови часів Римської імперії, зокрема амфітеатр і фундаменти житлових будинків, які виглядають досить дивно посеред сучасних кварталів. Звідти вирушили на острови Малгожати і прогулялися велетенським мальовничим парком.

Мостом Ежбети перейшли до Пешту. Помилувалися будівлею Парламенту, що розташована над самим Дунаєм. Рушили до Базиліки святого Стефана, що вражає змішаним ренесансно-бароковим архітектурним стилем.

Наступний пункт прогулянки - дунайські бульвари повз площу Roosvelta і Ланцюговий міст. Там - рай для любителів шопінгу.

Для відпочинку варто обрати площу Vorosmarty. Там же розташована знаменита кондитерська Gerbeaud.

На алеї Andrassy utca очі розбігаються від багатства архітектурних форм. Чого варто сама лише Опера. У кінці довжелезної алеї - Площа Героїв, Пам'ятник Тисячоліття, Музей образотворчих мистецтв і Виставковий Зал, за якими відпочити можна в Міському парку, за нагоди роздивившись Трансільванський замок і Кафедральний собор.

Зараз ви читаєте новину «В архітектуру Будапешта закохуються з першого погляду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути