Ексклюзиви
пʼятниця, 16 грудня 2011 14:35

Ляльку Діда Мороза розчісують і одягають близько двох годин
23

У Рівному на фабриці іграшок "Рівненчанка" понад півстоліття виготовляють ляльки Діда Мороза, Снігуроньки та карнавальні маски. У післявоєнні роки їх робили з медичної вати, крохмалю та макулатури.

"Іграшки почали випускати в перші повоєнні роки. Тоді ляльки Діда Мороза і Снігуроньки робили з медичної вати, крохмалю та макулатури. А карнавальні маски з пап'є-маше - рвали на шматочки папір, який потім клеїли. Тепер використовують сучасні матеріали, - розповідає Марія Солома, майстер цеху ялинкових прикрас та карнавальних масок. Вона виготовляє новорічні іграшки вже більше 40 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діди Морози в жіночих халатах лякають дітей і заробляють по 500 грн (ФОТО)

У Радянському Союзі рівненські ляльки користувалися великим попитом. Їх продавали від Ужгорода до Камчатки. Іграшки виготовляли впродовж року десятками тисяч штук. На підприємстві до тепер зберігають виготовленні з макулатури ляльки.

"У той час це була чи не єдина фабрика, що випускає Дідів Морозів та Снігуроньок. На підприємстві працювало більше 200 чоловік. Доводилося виготовляти і незвичайні замовлення. Років 25 тому робили 3-метрову ляльку Діда Мороза для міської ялинки", - згадує головний інженер "Рівненчанки" Олександр Матковський.

Працівники розповідають, що іграшки, як і хліб, треба робити тільки з гарним настроєм. Щоб святкова атмосфера передалась і дітям і дорослим.

"Тулуб ляльки, обличчя і руки робимо із пластмаси на спеціальних видувних машинах. З деревяних рейок - каркас. На нього кріпимо частини тіла іграшки. Шиємо шубку, рукави. Використовуємо тільки якісні тканини, штучні хутра, синтепон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтерактивні динозаври, ляльки та роботи: чим граються сучасні діти

Найскладніший процес - це оформлення. Лялькам приклеюють і розчісують волосся, бороду, одягають. Тут багато що залежить від художніх смаку майстра і його вміння. На виготовлення однієї іграшки залежно від її розміру йде від 30 хвилин до двох і більше годин", - пояснює Віктор Доманський, директор фабрики.

Карнавальну маску роблять набагато швидше, за 15-20 хвилин.

Майстрині кажуть, що маски пахнуть печивом. Коли під гарячим пресом тканини склеюють і надають їм потрібної форми, то в цеху аромат стоїть, як в пекарні. Пояснюють, що запах такий через борошняний клей. На підприємстві випускають понад 20 різноманітних масок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під ялинку українці кладуть дітям телефони і ноутбуки

На фабриці відкрили невеликий кіоск, де можна купити всі іграшки. Наприклад, ляльку найбільшого Діда Мороза ( 45 см.) продають за 294 грн., а найменшого – 20 см. за 42 грн. Ляльки Снігуроньки розміром 16 см продають по 42 грн., а 22 см - на 11 грн. дорожче. Дід Мороз висотою в 30 см. коштує 56 грн.

Зараз ви читаєте новину «Ляльку Діда Мороза розчісують і одягають близько двох годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути