Ексклюзиви
пʼятниця, 08 жовтня 2010 12:39

Нобелівську премію миру отримав борець за права людини в Китаї

Нобелівську премію миру отримав борець за права людини в Китаї

Нобелівська премія миру за 2010 рік присуджена китайському правозахисникові Лю Сяобо.

Як оголосив в п'ятницю, 8 жовтня, в Осло Норвезький нобелівський комітет, премія присуджена Лю Сяобо за "тривалу ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї".

Цього року на отримання Нобелівської премії миру було подано 237 заявок. Імена людей і назви організацій, офіційно не розголошуються. Повний список суворо засекречений на 50 років.

Втім, деякі із заявників назвали своїх кандидатів заздалегідь. До числа претендентів входили перша жінка-президент Ірландії Мері Робінсон, прем'єр Зімбабве Морган Тсвангіраї, лідер групи U2 Боно, відомий своєю гуманітарною діяльністю на африканському континенті, російська правозахисна організація Меморіал.

Нагадаємо, минулого року Нобелівська премія миру за екстраординарні зусилля в зміцненні міжнародної дипломатії та співпрацю між людьми була присуджена президентові США Бараку Обамі.

Як повідомлялося, 4 жовтня був оголошений лауреат Нобелівської премії з фізіології та медицини. Ним став британський вчений Роберт Едвардс "за розробку методу запліднення людських яйцеклітин in vitro (у пробірці), медичного досягнення, яке представляє зміну парадигми в лікуванні багатьох типів безпліддя".

Нобелівську премію в сфері хімії присудили вченим Річарду Хеку, Ей-ічі Негіші та Акіро Сузукі за роботи зі створення паладієвого каталізатора в органічному синтезі.

В сфері фізики нобелівськими лауреатами стали двоє вихідців з Росії Костянтин Новосьолов і Андрій Гейм за свої роботи зі створення графену.

Нобелівську премію з літератури в 2010 році отримав перуанський прозаїк і драматург, публіцист, політичний діяч Маріо Варгас Льоса.

РИА Новости, Эхо Москвы

Зараз ви читаєте новину «Нобелівську премію миру отримав борець за права людини в Китаї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути