Ексклюзиви
четвер, 07 жовтня 2010 14:48

Названо лауреата Нобелівської премії з літератури

Названо лауреата Нобелівської премії з літератури

Нобелівську премію з літератури цього року отримав перуанський прозаїк і драматург, публіцист, політичний діяч Маріо Варгас Льоса.

Слід зазначити, що Маріо Варгас Льйоса впродовж останніх декількох років регулярно фігурував серед найбільш вірогідних претендентів на Нобелівську премію у галузі літератури, однак отримав цю нагороду тільки зараз.

Маріо Варгас Льоса народився 28 березня 1936 в місті Арекіпа, Перу, в родині дипломата. Дитинство провів у Болівії.

Він вважається одним з найбільш значущих латиноамериканських письменників, автор романів - "Місто і пси", "Зелений будинок", "Тітонька Хуліа і писака", "Війна кінця світу".

Льоса удостоєний найпрестижнішої нагороди для літератури іспанською мовою - премії Сервантеса, а також премії Набокова.

Його роман "Місто і пси" (1963) став культовою книгою для молодіжної читацької аудиторії СРСР. У СРСР та в США роман був екранізований: радянський "Ягуар", знятий режисером Себастьяном Аларконом у 1986 році і приніс популярність акторові Сергію Векслеру.

Деякими критиками називався спадкоємцем Хемінгвея після публікації повісті "Цуценята" (1967), що зображує насильство елементом соціального укладу життя і виражає анархічний протест проти торжества тотальною несправедливості у суспільстві Латинської Америки.

У 1990 висувався кандидатом в президенти Перу від партії Демократичний фронт.

Раніше британські букмекери назвали фаворитів Нобелівської премії 2010 з літератури. У списку лідирував Томас Транстремер. Про високі шанси Транстремера отримати Нобелівську премію писали також шведські газети.

Нагадаємо, що в 2009 році лауреатом Нобелівської премії з літератури стала німкеня румунського походження Герта Мюллер. Її ім'я не фігурувало в числі фаворитів.

Нобелівська премія з літератури вручається з 1901 року. Вибір найкращого в цій номінації за традицією викликає найбільш гострі суперечки і нарікання на адресу Нобелівських комітетів, адже за життя цю премію так і не отримали автори, як Лев Толстой, Август Стріндберг, Генрік Ібсен.

Відзначимо також, що в раніше Стокгольмі були оголошені лауреати Нобелівської премії в номінації "фізика", якими стали Костянтин Новоселов та Андрій Гейм за свої роботи зі створення графена. Лауреатом Нобелівської премії з фізіології і медицини став вчений Роберт Едвардс за розробку технології штучного запліднення in vitro. Нобелівська премія 2010 в номінації "Хімія" присуджена американським вченим Річарду Хеку і Ей-Ічі Негіші, а також японцеві Акіро Сузукі за роботи зі створення паладієвого каталізатора в органічному синтезі.

За матеріалами Кореспондент.net, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Названо лауреата Нобелівської премії з літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути