Ексклюзиви
вівторок, 31 серпня 2010 18:26

Московська міліція затримала лідерів російської опозиції

Московська міліція затримала лідерів російської опозиції

На Тріумфальної площі в Москві почалися затримання опозиціонерів, які вийшли на несанкціонований мітинг на підтримку 31-ої статті Конституції, повідомляє "Ехо Москви" з посиланням на кореспондента з місця подій. Одним із затриманих виявився Борис Нємцов.

Як відзначає "Інтерфакс", Нємцов прибув на мітинг разом з членами Європарламенту, серед яких був глава комітету Європарламенту з прав людини Хейді Хаутала, який представляє Фінляндію.

Співробітники міліції відтісняють людей, які прийшли на акцію, з проїжджої частини, просять розійтися і не заважати проходу. Також в мегафон оголошується, що мітинг не дозволений владою, передає РІА Новини.

За останніми даними, затриманий також один з організаторів мітингу Костянтин Косякін, лідер "Іншої Росії" Едуард Лімонов і координатор "Лівого фронту" Сергій Удальцов. "Інтерфакс" стверджує, що серед затриманих опинився член руху "Солідарність" Ілля Яшин. Видання "Каспаров.ру" оцінило число затриманих у 20 осіб, а кількість учасників несанкціонованого мітингу - у тисячу осіб.

Сергій Удальцов підтвердив "Ленті.Ру" факт свого затримання і відзначив, що ні він, ні люди поряд з ним не скандували гасел і не піднімали плакатів. Кількість учасників зборів у метро "Маяковська" він оцінив в 300-400 осіб і розповів, що міліція при затриманні застосовувала гумові палиці. Також він заявив, що в цілому затримано 20-30 осіб, у тому числі і якогось чоловіка в рясі.

Організатор мітингу і лідер Московської групи Хельсінкі Людмила Алексєєва покинула Тріумфальну площу. "Вся площа забита вантажівками з солдатами. Ні про яку акцію в таких умовах і мови бути не може", - заявила вона.

Також затримання почалися і в Санкт-Петербурзі у Гостиного дворі. На несанкціоновану акцію на підтримку 31-ої статті Конституції прийшло в Петербурзі близько 600-700 осіб, пише "Фонтанка.ру". Через 10 хвилин після початку акції міліція приступила до розгону мітингу. В цілому затримано близько 35 чоловік.

Акції на підтримку 31-ої статті Конституції, в якій йдеться про право на мирні збори, проводяться у 31-і числа. У Москві місцем зборів опозиціонерів є Тріумфальна площа, проте влада міста жодного разу не схвалили заявку на проведення мітингу біля пам"ятника Маяковському. 25 серпня площа була закрита на реконструкцію і обнесена огорожею, проте опозиціонери не відмінили акцію.

Раніше акції пройшли в Томську і Владивостоку. Томський мітинг опозиціонерів був санкціонований владою і пройшов без подій, а у Владивостоку акція була влаштована у форматі зборів, який не вимагає повідомлення влади міста, і співробітники міліції не втручалися в її проведення.

Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Московська міліція затримала лідерів російської опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути