понеділок, 24 травня 2010 12:21

"Люди з кляпом у роті не можуть жити гідно" - Нємцов

"Люди з кляпом у роті не можуть жити гідно" - Нємцов

Екс-віце-прем'єр Росії та один з лідерів опозиційного російського руху "Солідарність" Борис Нємцов Gazeta.ua.

прокоментував останні українсько-російські домовленості та ситуацію в обох країнах в інтерв'ю

"Рішення про демаркацію - хороше. Це зумовлено потеплінням відносин. І зводить нанівець усі можливі територіальні претензії один до одного. Що ж до Придністров'я - Україна ж теж має брати участь у цій проблемі, бо раніше її участь була надто обмеженою. Тобто, загалом, дуже позитивні угоди, мені здається. Те, що критикують угоди до появи в доступі їхніх текстів, - це завжди так. Треба дочекатись, доки вони з'являться."

На питання, як у самій Росії ставляться до угод з Україною, Нємцов зазначив, що ставлення до них - вкрай неоднозначне. Надто - до харківських домовленостей.

"У Росії найбільш резонансною стала угода "газ в обмін на флот", оскільки це грандіозний фінансовий збиток для Росії. Це сотні мільярдів доларів, які втратив державний бюджет, неймовірний удар по гаманцях росіян. І це взамін на металобрухт. А от нинішній візит виглядав дуже спокійним і виваженим, без будь-яких скандалів. Я не думаю, що українське керівництво зробило щось на шкоду Україні. Якщо питання щодо протоки не розв'язали, розв'яжуть потім. Узагалі, питання щодо кордонів дуже чуттєве завжди. Що б вони там не підписали, це точно не була здача інтересів України. Хоча, радше за все, вони просто не до кінця все вирішили. Але, якщо вирішили хоч щось - уже добре."

Також російський політик назвав нісенітницею пропозиції щодо об'єднання "Газпрому" та "Нафтогазу". На його думку, це просто робиться для того, щоб зайвий раз позлити українських патріотів та опозицію.

"Не буде ніякого об'єднання. Без шансів. Українці вважають газову трубу символом суверенітету, і навіть Янукович поступатись нею не буде. Максимум, що можуть зробити, - це якесь спільне підприємство щодо модернізації газотранспортної системи. Сподіватись, що до цього залучаться європейці, - можна, але це ж дуже довгий процес. А те, що головний актив - власне українська труба, залишиться у власності України, у мене жодних сумнівів не викликає. Та й юридично це неможливо, оскільки українське законодавство забороняє продавати стратегічні об'єкти. Вони просто так кажуть, щоб подратувати ваших патріотів. І самі знають, що шансів на це - нуль. Тож, подратують-подратують і все."

Нємцов також відзначив, що в самій Росії Дмитро Медведєв, по приїзді з України, може зіткнутись з великими проблемами через акції шахтарів на Кузбасі. Там, після вибухів на шахті "Распадська" шахтарі організували мітинги проти уряду і навіть перекрили залізницю. Розганяв їх російський ОМОН. І російська влада навіть не оголосила національну жалобу за жертвами трагедії.

"Це просто в голові не вкладається", каже Нємцов. "Російська влада дуже боїться, що шахтарі почнуть грати політичну роль. Бо була створила на Кузбасі абсолютно азійський диктаторський режим на чолі з губернатором Тулєєвим. Профспілки не мають жодної можливості захищати робітників. А влада боїться, що відновиться ситуація 80-х. Саме заворушення на "Распадській" розпочали серію процесів, унаслідок яких рухнув Радянський Союз. І вони бояться, що саме з неї розпочнеться і демонтаж усього путінізму. Поза тим, "Распадська" - це власність друга Путіна, Абрамовича, а, отже, вони там ще й захищають бізнес путінят."

В Україні такого бути не може, впевнений Нємцов. Проте, якщо українці не будуть уважними, то можуть втратити демократію і навіть свободу слова.

"За свободу потрібно боротись. І за свободу слова насамперед. Якщо ви будете спокійно спостерігати за тим, як вам затуляють рота, то трапиться те саме, що й у Росії. Я гадаю, якщо ви втратите свободу слова, ви втратите все. Просто все. Вони тоді крастимуть ще більше, битимуть вас кийками по голові, принижуватимуть і затулятимуть рота. Мені здається, українська опозиція взагалі мала б насамперед захищати саме свободу слова. Створити такий собі Фонд захисту свободи слова. І за найменшого приводу, коли здаватиметься, що цю свободу порушують, організовувати масові акції протесту. Тому що люди з кляпом у роті не можуть жити гідно. І щасливими бути не можуть. На жаль, у нас у Москві мало хто це розуміє. Здається, що в Києві це розуміють краще."

Зараз ви читаєте новину «"Люди з кляпом у роті не можуть жити гідно" - Нємцов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути