субота, 22 травня 2010 16:00

Росія лише блокувала взаємодію з Україною в авіабудуванні - експерт

Росія лише блокувала взаємодію з Україною в авіабудуванні - експерт
Під виглядом співробітництва в авіагалузі Росія може усувати Україну як конкурента на пострадянському просторі.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив економічний експерт Борис Кушнірук.

"Галузь авіабудування великою мірою залежить від кооперації. Жодна країна світу не будує літаки повністю самостійно. І Боінг, і Аеробус, і Ембраер будуються спільно.

Якщо Україні з Росією дійсно вдасться налагодити співробітництво і відновити виробництво Русланів чи літаків пасажирського класу - це буде чудово. Інша справа - чи є у Росії бажання сприймати Україну як рівноправного партнера. Росіяни до цього не звикли", - сказав Кушнірук.

На його думку, у Росії було більш ніж достатньо нагод почати випускати літаки спільно з Україну. Але Росія лише блокувала нашу взаємодію у авіабудуванні. Наприклад, ми мали будувати спільно АН-70 для транспортно-військових перевезень.

Будівництво спочатку ніби починалося, потім зупинялося. Причиною зупинок було те, що, мовляв, цей літак не влаштовує росіян по якихось характеристиках як військовий. І Україна, яка мала можливість почати спільну роботу з європейцями, фактично не співпрацювала ні з європейцями, ні з росіянами.

Цими затягуваннями Росія намагалася усунути Україну конкурента на пострадянському просторі. Таким чином, ми припиняли співробітництво з Європою, але з Росією воно теж було неплідним.

"Україна і Росія можуть налагодити серійне виробництво середньомагістральних літаків, бо ні Росія, ані Україна далекомагістральних літаків не виробляють. Колись були далекомагістральні літаки серії ІЛ, але їх уже не випускають.

Далекомагістральні будують лише конкуренти - Аеробуси або Боінги. Перспективи налагодження виробництва таких літаків я, чесно кажучи, не бачу. У України немає технологій. А Росія може застосувати свої лише у співробітництві із західними країнами.

Сумнівають, що Боінгу чи Аеробусу вони потрібні", - наголосив експерт. Він нагадав, що, з іншого боку, росіяни зараз будують пасажирський середньомагістральний літак разом з американцями. Тому у експерта є сумніви, що Росіяни сьогодні готові фактично підтримувати конкурента-Україну.

Кушнірук сказав, що Україна випустила з часів незалежності лише 5 літаків. Виробництво їх є окупним коли в межах однієї серії випускається не менше 100 літаків.

"Найбільше витрат йдуть не на виробництво, а на розробку літака. Якщо налагодять україно-російське виробництво, щоб було хоча б 40-50 літаків, то це буде хороший результат. Хоча я у нього поки що не вірю. Наші літаки можуть використовуватися на теренах колишнього Радянського Союзу, Ближнього і Далекого Сходу, зокрема Китаю", - вважає він.

Нагадаємо, Віктор Янукович і Дмитро Медведєв на спільній прес-конференції заявили, що співпраця України і Росії в авіабудівництві передбачає такі умови: якщо літак складають у Росії, то його комплектування здійснюється на 60% із російських запчастин, а на 40 – з українських. Якщо навпаки, тоді комплектування відбувається на таких умовах: 60% становлять українські комплектуючі, 40 – російські.

Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Росія лише блокувала взаємодію з Україною в авіабудуванні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути