пʼятниця, 13 серпня 2010 06:29

Іран відмовився від долара та євро

Іран відмовився від доларів і євро в розрахунках з іншими країнами за поставки нафти. Операції здійснюватиме в іранських ріалах. Уряд скоротить ввіз вироблених у США та Євросоюзі товарів.

— Це відповідь на рішення ООН, — каже віце-президент Ірану Мохаммед Реза Рахімі. — Ціни на іноземні продукти збільшимо на 200 відсотків. Тоді іранці не купуватимуть імпорт. Ми не повинні купувати продукти у ворогів. Долар і євро — брудна валюта.

У липні президент США Барак Обама обмежив торгівлю та американські інвестиції з Іраном. У відповідь президент Ірану Ахмадінежад скоротив ввіз американської продукції. Серед найбільш небажаних товарів із США назвав комп"ютери, побутову техніку та кока-колу.

— Люблю жартома питати клієнтів, чого купують ворожий напій, — розповідає Шахгхолі, продавець із Тегерана. — Та їм байдуже. Тим паче хочуть купувати кока-колу, бо вона — американська.

В іранських "МакДональдзах" найбільше купують бургери з великою котлетою. Коран забороняє їсти свинину, але молодь це не зупиняє. Студенти жартома називають цей гамбургер "великим дияволом".

— Обама дуже популярний серед молодих іранців, — вважає Бахман Бактіарі, директор Центру близькосхідних досліджень університету Юти в Солт-Лейк-Сіті. — Багато з них схвалюють його рішення щодо іранської ядерної політики.

9 червня Рада Безпеки ООН розпорядилася відстежувати та блокувати підозрілі фінансові операції в іранських банках за кордоном. ЄС вирішив не інвестувати в нафтогазовий сектор Ірану. Країни Заходу хочуть обмежити в Ірані роботи зі збагачення урану. Країна не припиняє цих робіт. Запевняє, що вони потрібні для зміцнення енергетики Ірану.

Зараз ви читаєте новину «Іран відмовився від долара та євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути