середа, 12 травня 2010 20:34

Нерівний шлюб скорочує життя жінки

Нерівний шлюб скорочує життя жінки
Велика різниця у віці з чоловіком значно скорочує тривалість життя жінки. Ці дані були отримані під час дослідження, проведеного групою фахівців німецького Інституту демографічних досліджень Макса Планка під керівництвом Свена Дрефаля.

У попередніх дослідженнях Дрефаль з'ясував, що чоловіки з молодим дружинами живуть довше за тих, хто одружився з ровесницями. Зокрема, ризик смерті у чоловіків, чиї дружини молодші на 7-9 років, на 11 відсотків нижчий, ніж у чоловіків одного віку з дружиною. Вчені припускали, що ця залежність справедлива для обох статей.

Проте результати нового дослідження спростували це припущення. Німецькі вчені проаналізували дані про тривалість життя майже двох мільйонів подружніх пар з Данії. Згідно з результатами роботи, тривалість життя жінки скорочується пропорційно різниці у віці з чоловіком, причому незалежно від того, хто з подружжя старший.

За даними дослідження, ризик смерті у жінки, чий чоловік старший на 7-17 років, збільшується більш ніж на 10 відсотків у порівнянні з дружинами-однолітками. З більш молодим чоловіком ризик передчасної смерті жінки збільшується ще значніше: при різниці у віці 7-9 і 11-13 років - на 20 і 30 відсотків відповідно.

Дрефаль припустив, що ця залежність у жінок пов'язана зі стресом. За його словами, наявність молодого чоловіка у жінки розглядається суспільством як порушення сформованих норм, що призводить до соціального відчуження, стресу і, в результаті, до зниження якості життя.

Medportal
Зараз ви читаєте новину «Нерівний шлюб скорочує життя жінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути