середа, 02 грудня 2009 08:13

Обама додатково відправляє до Афганістану 30 тисяч солдатів

Обама додатково відправляє до Афганістану 30 тисяч солдатів
Стратегія США в Афганістані ґрунтуватиметься на трьох "китах": військових діях проти талібів, співпраці з ООН, міжнародними партнерами і афганським народом, а також тісному партнерстві з Пакистаном.

Про це заявив у вівторок ввечері, 1 грудня, американський президент Барак Обама, виступаючи у військовій академії у Вест-Пойнті (штат Нью-Йорк) з промовою, присвяченою новій стратегії США в Афганістані.

"В Афганістані ми будемо переслідувати наступні цілі: ми повинні позбавити Аль-Каїду гавані, ми повинні перехопити ініціативу у Талібану і позбавити його можливості скинути уряд. І ми повинні допомогти службам безпеки Афганістану і уряду взяти відповідальність за майбутнє Афганістану. Ми здійснимо цю мету трьома шляхами", - сказав Обама.

Нова військова стратегія і збільшення американського військового контингенту на 30 тисяч осіб, за словами президента США, дадуть можливість перехопити ініціативу.

Тепер це рішення глави держави повинен затвердити Конгрес. Перші слухання з цього питання відбудуться у середу.

"Ми реалізовуватимемо військову стратегію, яка дозволить перехопити ініціативу у Талібану і збільшити обороноздатність Афганістану в найближчі 18 місяців", - підкреслив Обама.

"Збільшення контингенту на 30 тисяч осіб допоможе нам у підготовці компетентних співробітників сил безпеки Афганістану та у співпраці з ними для того, щоб більше афганців брали участь у війні. Також це допоможе нам створити умови для передачі Сполученими Штатами повноважень щодо забезпечення безпеки афганцям", - пояснив президент США.

Обама повідомив, що попросить країни ISAF наслідувати приклад США і спрямувати до Афганістану додаткові війська. Президент зазначив, що безпека в Афганістані відповідає інтересам всіх країн.

"По-друге, ми будемо працювати з нашими партнерами, ООН і афганським народом над створенням більш ефективної громадянської стратегії, для того, щоб уряд міг скористатися перевагами внаслідок поліпшення ситуації у сфері безпеки", - зазначив американський лідер.

"Ми будемо підтримувати афганські міністерства, губернаторів і місцевих лідерів у їхній боротьбі з корупцією і служінні народу. Ми сподіваємося, що неефективних і корумпованих чиновників буде притягнуто до відповідальності. Ми також будемо допомагати у сферах, здатних швидко зробити позитивний вплив на життя громадян Афганістану, наприклад, у сільському господарстві "- додав Обама.

Третім "китом" стратегії стане спільна з Пакистаном боротьба з тероризмом.

"По-третє, ми діятимемо, віддаючи собі повний звіт у тому, що наш успіх в Афганістані нерозривно пов"язаний з нашим партнерством з Пакистаном. Ми перебуваємо в Афганістані для того, щоб не дати раковим метастазам знову поширитися по території країни. Але ті ж самі метастази розвиваються і в Пакистані. Саме тому нам потрібна стратегія, яка працюватиме по обидві сторони кордону", - додав він.

Збільшення американського і міжнародного військових контингентів в Афганістані дозволить США розпочати процес виведення військ з цієї країни в липні 2011 року.

"Точно так само, як ми це зробили в Іраку, ми проведемо передачу повноважень відповідально, беручи до уваги умови на місці. Ми продовжимо допомагати порадами та консультувати служби безпеки Афганістану, щоб бути впевненими в тому, що вони можуть досягти успіху в довгостроковій перспективі. Але афганському уряду, і, що ще більш важливо, афганському народові, буде цілком зрозуміло, що в кінцевому підсумку вони відповідатимуть за свою країну", - підкреслюється в тексті виступу.

Реалізація нової стратегії в Афганістані, що передбачає збільшення військового контингенту в цій країні на 30 тисяч осіб, обійдеться США в 2009 році в 30 мільярдів доларів.

"Наша нова стратегія в Афганістані обійдеться нам, за грубими підрахунками, в 30 мільярдів доларів "військових" витрат в цьому році, і я буду тісно працювати з Конгресом, щоб отримати це фінансування, тоді як ми працюємо над зниженням бюджетного дефіциту", - сказав президент США Барак Обама, виступаючи перед слухачами військової академії у Вест-Пойнті.

Водночас, він визнав, що в останні кілька років США втратили баланс між достатньою обороноздатністю і станом економіки. Обама запевнив, що буде ставитися до "військових" витрат обережніше і не допустить невиправданих витрат, навіть в умовах дорогого посилення контингенту в Афганістані.

"Зараз ми просто не можемо дозволити собі ігнорувати вартість бойових дій, які ми ведемо. Коли я зайняв Овальний кабінет, вартість війни в Іраку та Афганістані наближалася до трильйона доларів. Я взяв за правило говорити про бюджетні витрати відкрито і чесно ... Але я визнаю, що війну з екстремізмом і насильством не може бути завершено швидко і не буде легкою", - сказав Обама.

Президент США Барак Обама зізнався, що рішення про нову стратегію в Афганістані далося йому нелегко.

"Мені не дається це рішення легко. Я був проти війни в Іраку саме тому, що вважаю, що треба стримуватися у використанні військової сили, і завжди думати про далекосяжні наслідки наших дій. Ми воюємо вже вісім років немислимою ціною людських життів та ресурсів" , - сказав президент США.

"Я чую і розумію ті стурбованості, які висловлюються (щодо рішення збільшити контингент в Афганістані, де США вісім років ведуть затяжну війну). Багато хто говорить, що ситуація в Афганістані ніколи не стабілізується і нам, щоб уникнути подальших значних втрат, було б краще вивести війська звідти якнайшвидше. Цей аргумент викликаний невірним трактуванням історії. На відміну від В"єтнаму, (в Афганістані) ми перебуваємо в складі широкої коаліції з 43 країн, які поділяють легітимність наших дій", - сказав Обама, виступаючи у військовій академії Вест-Пойнт.

"На відміну від В"єтнаму, ми не стикаємося в Афганістані з масовим повстанським рухом. І що найважливіше, на відміну від В"єтнаму, з території Афганістану на американський народ здійснювалися напади, і ця країна все ще залишається бажаним місцем для екстремістів, які є на її кордонах", - додав він, повідомляє РІА Новости.

***

Військові дії в Афганістані почалися з 2001 року. Формальною причиною для введення військ в країну стала відмова уряду талібів після терактів 11 вересня видати Вашингтону лідера Аль-Каїди Усаму бін Ладена та інших керівників терористичної організації. На сьогоднішній день в Афганістані перебувають 68 тисяч американських військових, проте, незважаючи на всі спроби США і їх союзників з блоку НАТО, поки не вдалося забезпечити коаліції перемогу над талібами.

Промову Обами з афганської стратегії вже називають одним з головних виступів за час його президентства. Рішення збільшити військовий контингент в Афганістані далося президентові США нелегко - він кілька місяців разом з міністрами і радниками вивчав доповідь командувача силами ISAF генерала Стенлі МакKрістала, в якому говорилося про погіршення ситуації і необхідності збільшити число військовослужбовців для боротьби з талібами.

Тепер чисельність американського військового контингенту в Афганістані становитиме 98 тисяч осіб.

Зараз ви читаєте новину «Обама додатково відправляє до Афганістану 30 тисяч солдатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути