Ексклюзиви
вівторок, 27 квітня 2021 18:41

Зустріч Зеленського з Путіним загрожує антиросійським санкціям - політолог

Зустріч Зеленського з Путіним загрожує антиросійським санкціям - політолог
Євген Магда: "Зеленський хоче подати цю зустріч як демонстрацію власного політичного успіху". Фото: Facebook

Президент Володимир Зеленський запланував зустріч із очільником Кремля Володимиром Путіним для самоствердження. Така недалекоглядність може поставити під питання антиросійські санкції. Гарантій, що Путін виконуватиме усні домовленості, не дасть ніхто. Про це Gazeta.ua розповів політолог, директор Інституту світової політики Євген Магда.

Ця зустріч свідчить про суттєве збільшення его Зеленського, яке заважає йому бути президентом. У Кремлі вже заявили, що питання Донбасу з Зеленським обговорювати не будуть. Минулого тижня Пєсков сказав, що питання статусу Криму так само не підлягає обговоренню. Для чого тоді Зеленському зустрічатися з Путіним? Головні питання порядку денного двосторонніх відносин – війна на Донбасі та окупація Криму – Росія обговорювати з українським президентом не збирається. Тож підстав для зустрічі немає.

Чи може президент країни, яка є жертвою агресії, зустрічатися з агресором?

У нас триває гібридна війна, яка насамперед ведеться за свідомість. Цю зустріч можна проводити, коли чітко зрозуміло, в якому форматі вона проходитиме і які наслідки матиме. Зеленський хоче подати її як демонстрацію власного політичного успіху. Але в такий спосіб він руйнує "нормандський формат" і ставить під загрозу антиросійські санкції Заходу. Адже після цієї зустрічі Росія заявлятиме, що веде діалог з Україною, і вимагатиме зняття санкцій. Ставка на Нетаньяху (прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. – Gazeta.ua), якому нещодавно запропонували бути посередником і переговорах із Росією, теж не є успішною. Ізраїльському лідеру зараз невигідно ні сваритися з Путіним, ні просувати інтереси України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зустріч на Донбасі. У Зеленського відповіли на пропозицію Козака

Які небезпеки можуть виникнути в результаті цієї зустрічі?

Вони очевидні ще до початку. По-перше, припустимо, що дата зустрічі визначена. Російська пропаганда починає створювати паралельний порядок денний цих переговорів. І найімовірніше вона, на жаль, буде успішною. По-друге, визначене місце зустрічі на нейтральній території. Хто дасть гарантії, що разом із Путіним на зустріч не приїдуть Пушилін і Пасічник (лідери самопроголошених сепаратистських республік. – Gazeta.ua)? І що їх не сфотографують в одному приміщенні із Зеленським? Так само як колись зняли Олега Уруського (віцепрем'єр-міністр України. – Gazeta.ua) разом із Рамзаном Кадировим (глава Чеченської республіки РФ. – Gazeta.ua). Тоді цей хайп спустили на гальмах. Але хайп президентського рівня матиме інші наслідки. По-третє, хто дасть гарантії, що Путін взагалі виконуватиме будь-які домовленості? Які у Зеленського реальні можливості, досягнувши угоди тет-а-тет, домогтися її дотримання Росією? Можливо, їх бачать у команді Зеленського, але я їх не бачу.

Чи є ініціатива Зеленського провести зустріч наслідком скупчення військ на наших кордонах?

Я вважаю, що Зеленський з одного боку хоче в такий спосіб довести всім, і собі також, що він є повноцінним членом президентського клубу, і йому по зубах спілкування з Путіним. З іншого боку, цілком можливо, що Зеленський хоче таким чином домогтися зустрічі з Байденом. Мовляв, він готовий зустрічатися і з Путіним, і з Байденом, і з будь-якими лідерами інших держав.

Що має вимагати Зеленський, якщо зустріч таки відбудеться?

Якщо підходити прагматично, то політичний досвід Зеленського несумісний із досвідом Путіна. Вони обидва в різних "вагових категоріях". Тому не уявляю, як Зеленський щось вимагатиме. Є ще один момент – якою мовою вестимуться переговори? Певно що російською. Російська пропаганда роздмухає цей факт, і на момент завершення переговорів хвиля "зради" котитиметься українським медіапростором. Тож цілком вірогідно, що Зеленського на переговорах змусять говорите те, що захоче почути російська сторона.

Кремль готовий погодитися на пропозицію президента України Володимира Зеленського про проведення зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним. Однак говорити про ситуацію на сході України у Кремлі не бажають.

Зараз ви читаєте новину «Зустріч Зеленського з Путіним загрожує антиросійським санкціям - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути