четвер, 05 червня 2008 09:00

Зустріч Буша з Ольмертом: світ повинен серйозно поставитися до іранської загрози

Президент США Джордж Буш і голова ізраїльського уряду Ехуд Ольмерт провели зустріч в Білому домі, повідомляє NEWSru.co.il.

Стало відомо, що однією з головних теи переговорів була іранська ядерна загроза.

ЗМІ прогнозували, що прем"єр Ізраїлю звернеться до президента США із закликом почати військові дії проти Ірану.

Буш заявив, що "дуже важливо, щоб світ серйозно поставився до іранської загрози".

"Сьогодні ми обговоримо мирний процес - як з палестинцями, так і з Ліваном, крім того, я хотів би дізнатися подробиці про контакти з Сирією", - зазначив президент.

Буш повідомляв також, що сторони обговорять втручання Сирії у внутрішні справи Лівану, а також в дії ізраїльського уряду стосовно угоди про припинення вогню з сектором Гази. Нагадаємо, що голова палестинської адміністрації Махмуд Аббас закликав ХАМАС відновити переговори з ФАТХ і пообіцяв оголосити про нові парламентські і президентські вибори, якщо ці переговори будуть успішними.

За словами президента США, попереднє обговорення вищеперелічених проблем дозволить йому і Ольмерту перейти до теми Ірану, що є "істотною загрозою миру". Ольмерт, у свою чергу, відповів, що Ізраїль вважає Іран найістотнішою загрозою.

Також Ольмерт повідомив Бушу про хід переговорів з Дамаском, які ведуться за посередництва Туреччини. Наголошується, що попри те, що візит Ольмерта до Вашингтона співпав з поїздкою в столицю Сполучених Штатів міністра закордонних справ Туреччини Алі Бабаджана, прем"єр-міністр Ізраїлю не планує зустрічатися з турецьким політиком.

Повідомляється, що Бабаджан у свою чергу обговорить в ході своїх переговорів з представниками американського керівництва, серед іншого, і контакти Ізраїлю з Сирією, яка сподівається дістати схвалення даних переговорів з боку США.

Втім, поки із залу не були видалені журналісти, ні президент США, ні голова уряду Ізраїлю не згадували при журналістах про безліч виниклих проблем, таких як черговий корупційний скандал навколо Ольмерта і пов"язану з цим скандалом загрозу зсуву його з поста лідера партії "Авода" і голови уряду, а також дострокових парламентських виборів в Ізраїлі.

В той самий час Ехуд Ольмерт, якому зараз, як ніколи, важливо підвищити свій рейтинг вдалими переговорами з лідером США, не пошкодував хвалебних епітетів на адресу Буша.

Зокрема, він вельми похвально відізвався про промову Джорджа Буша під час виступу в Кнесеті на святкуванні 60-річного ювілею держави Ізраїль. "Ви надихнули ізраїльський народ вашою захоплюючою промовою в Кнесеті, - заявив Ольмерт. - Ця промова була кращою демонстрацією того, що США вважають своїм обов"язком забезпечити безпеку і добробут Ізраїлю".

Нагадаємо, що вчора, 4 червня, Ольмерт заявив, що ядерну програму Ірану потрібно зупинити "всіма можливими засобами".

За словами Ольмерта, Тегерану необхідно дати відчути, які катастрофічні наслідки його чекають у разі продовження розробки ядерної зброї.

Тим часом Іран продовжує "збагачуватись" ураном. Каскад з 3,5 тисяч газових центрифуг для збагачення урану встановив Іран в кінці травня на дослідній установці в Натанзі. Країна як і раніше ігнорує вимоги Ради Безпеки ООН про припинення всіх робіт в цьому напрямку і продовжує старанно працювати в цій сфері.

Слід зазначити, що 4 березня РБ ООН втретє ввела чергові санкції проти Ірану в зв"язку з його відмовою зупинити програму збагачення урану.

Тим часом, іранський президент Махмуд Ахмадінеджад різко відреагував на заяву Вашингтона про те, що він вимагатиме у ООН подальших санкцій щодо Ірану. Він сказав, що Рада Безпеки може приймати резолюції хоч сто років підряд, але це не змусить Іран відмовитися від своїх планів в ядерній сфері, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Зустріч Буша з Ольмертом: світ повинен серйозно поставитися до іранської загрози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути