Ексклюзиви
вівторок, 10 вересня 2019 13:25

Жуков vs Григоренко: хто кого переміг у Харкові

Жуков vs Григоренко: хто кого переміг у Харкові
Проспект Маршала Жукова уперейменували на проспект Петра Григоренка. Потім навпаки. А потім ще раз навпаки Фото: mediaport.ua

Харківський окружний адміністративний суд скасував рішення міської ради щодо перейменування проспекту Жукова.

2016-го у рамках виконання закону про декомунізацію проспект Маршала Жукова перейменували на проспект Петра Григоренка. 8 травня 2019-го на сайті Харківської міськради зареєстрували електронні петиції з вимогою повернути проспекту та станції метро ім'я маршала Жукова.

Мер Харкова Геннадій Кернес заявив про підтримку петицій і закликав їх підтримати також місцевих жителів. 19 червня міськрада повернула проспекту Григоренка ім'я Жукова. Того ж дня із позовом до Харківського окружного адмінсуду звернувся представник нардепа Андрія Білецького, який просив скасувати рішення міськради. Із заявою до поліції після рішення міськради звернувся депутат міської ради Ігор Черняк. Нацполіція Харківської області відкрила кримінальне провадження щодо рішення депутатів Харківської міськради повернути проспекту Петра Григоренка імені радянського маршала Георгія Жукова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі висміюють Кернеса за любов до Жукова

"Ще до 8 травня, перед святами, Кернес почав грати свою гру. Збирався мобілізувати електорат перед виборами, - каже координатор харківського Майдану Володимир Чистилін, 44 роки. - Жуков його не цікавив. Просто треба було взяти дуже резонансну тему, щоб на ній грати. Коли вибори закінчилися, Жуков йому навіть як тема не потрібен. Кернес сам не голосував на сесії міської ради, хоча ставив це питання. Історія повторюється. Так само було з нашим волонтерським наметом на Майдані Свободи. Кернес теж намагався його знести комунальниками, паркувальниками, тітушками. Але коли почав програвати суди, зрозумів, що тема відіграна. Тепер шукатиме інший привід, щоб мобілізувати прихильників. Жуков більше в Харків не повернеться, бо це протизаконно. Можливо, будуть якісь апеляції-касації. Але цю тему місто пережило"

Петро Григоренко - радянський генерал-майор, правозахисник і дисидент. За дисидентську діяльність 7 травня 1969-го Григоренка заарештували. Випустили через 5 років під тиском міжнародної кампанії протестів. Генерал став співзасновником Московської та Української Гельсинських груп. Забезпечував зв'язок українських правозахисників із Заходом. Виступав на захист пригноблених націй СРСР.

Маршал Георгій Жуков у 1920-1921-х брав участь у придушенні селянського повстання на Тамбовщині. У роки Другої світової війни його накази стали причиною загибелі сотень тисяч українців, призваних до Червоної армії. Також був організатором і керівником військових навчань на Тоцькому полігоні 1954 року, під час яких близько 65 тис. радянських солдатів були піддані радіаційному опромінюванню. Жуков був одним ыз ініціаторів придушення національного повстання в Угорщині 1956-го. Жуков підпадає під закон про декомунізацію як особа, причетна до встановлення радянської влади збройним шляхом.

Зараз ви читаєте новину «Жуков vs Григоренко: хто кого переміг у Харкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути