Ексклюзиви
середа, 19 квітня 2023 13:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Зброї ще вдосталь: аналітики оцінили вплив санкцій на російський ВПК

Зброї ще вдосталь: аналітики оцінили вплив санкцій на російський ВПК
Країна-агресорка відчуває гостру нестачу сучасного обладнання. Фото: eastnews.ua

Російська Федерація через західні санкції має певні труднощі з виробництвом нової зброї.

Водночас Росія ще має у запасі вдосталь старого озброєння для ведення війни проти України, ідеться у свіжому звіті Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS).

"На фронті в Україні РФ втратила щонайменше 10 тис. одиниць військової техніки. Ідеться про танки, вантажівки, артилерію, безпілотники та інше. Ймовірно, Кремлю не вдасться швидко відновити арсенал через санкції, принаймні у найближчій перспективі", – вважають аналітики.

У звіті також зазначили, що Росія втратила вже понад 3,5 тис. танків, тому розконсервовує старі Т-55. Російський завод "Уралвагонзавод" може виготовити за місяць 20 танків, тоді як армія РФ втрачає за цей період майже 150 одиниць.

Країна-агресорка відчуває гостру нестачу сучасного обладнання. Зокрема, для оптичних систем, які до війни росіяни імпортували з Франції. Тепер Кремль не може придбати сучасні приціли через санкції. Російські танки втрачають до 2 км у радіусі дії, встановлюючи старіші приціли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Повітряних силах розказали, чому Росія призупинила масовані ракетні атаки

"Також Росії стали недоступні кулькові підшипники, потрібні для виробництва транспортних засобів. Їх постачали з Європи та Північної Америки. Тепер росіяни змушені використовувати підшипники з Китаю та Малайзії, які значно поступаються якістю. Москва може мати проблеми з виробництвом безпілотників, ракет та засобів радіоелектронної боротьби через брак мікрочипів", – додають експерти.

Дослідники також зазначають, що Україні із союзниками не варто очікувати, що труднощі РФ у виробництві зброї швидко зупинять бойові дії. Москва все ще зберігає чисельну перевагу, оскільки має великі запаси старого озброєння.

"Хоча точний підрахунок нинішніх військових запасів росіян недоступний у відкритому доступі, було приблизно підраховано, що станом на лютий 2023 року загальна кількість літаків у розпорядженні Кремля була в 13-15 разів більша, ніж у Києва. У Росії майже в вісім разів більше танків і в чотири рази більше бойових броньованих машин. А її військово-морський флот в 12-16 разів перевищує український", – сказано в повідомленні.

Російська Федерація обходить західні санкції, закуповуючи чипи, мікросхеми та електронні компоненти через інші країни. Ці деталі необхідні РФ для виготовлення зброї.

Заборонені компоненти імовірно потрапляють до РФ через Вірменію та Казахстан.

Російський імпорт мікросхем, який різкого обвалився одразу після вторгнення в Україну, знову почав зростати. Особливо багато Росія купує у Китаю. За даними аналітичного центру Silverado Policy Accelerator, імпорт у період з жовтня до січня щомісяця становив 50% і перевищував середній довоєнний рівень.

Росіянам вдається отримувати навіть деякі "чутливі" категорії мікросхем та інших електронних компонентів. А саме вони є критично важливими для виготовлення крилатих ракет, якими російська армія атакує Україну.

Зараз ви читаєте новину «Зброї ще вдосталь: аналітики оцінили вплив санкцій на російський ВПК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути