середа, 19 квітня 2023 10:04

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ в обхід санкцій скуповує західні технології для виготовлення зброї

РФ в обхід санкцій скуповує західні технології для виготовлення зброї
Росіянам вдається отримувати навіть деякі "чутливі" категорії мікросхем та інших електронних компонентів. Фото: eastnews.ua

Російська Федерація обходить західні санкції, закуповуючи чипи, мікросхеми та електронні компоненти через інші країни.

Ці деталі необхідні РФ для виготовлення зброї, пише The New York Times.

"Наприкінці березня посадовці Сполучених Штатів Америки та Євросоюзу обмінялися інформацією про заборонені технології на мільйони доларів, які просочуються на територію Росії крізь шпарини в їхніх оборонних системах. Заборонені компоненти імовірно потрапляють до РФ через Вірменію та Казахстан", – ідеться у матеріалі.

Російський імпорт мікросхем, який різкого обвалився одразу після вторгнення в Україну, знову почав зростати. Особливо багато Росія купує у Китаю. За даними аналітичного центру Silverado Policy Accelerator, імпорт у період з жовтня до січня щомісяця становив 50% і перевищував середній довоєнний рівень.

Росіянам вдається отримувати навіть деякі "чутливі" категорії мікросхем та інших електронних компонентів. Видання зазначає, що саме вони є критично важливими для виготовлення крилатих ракет, якими російська армія атакує Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єгипет постачає снаряди Україні замість Росії: що пише світова преса

"В одному з документів незалежної групи Conflict Armament Research, що досліджує російську зброю, міститься інформація про те, що у 2022 році Вірменія імпортувала на 515% більше чипів і процесорів зі США і на 212% більше з ЄС, ніж у 2021 році. Потім Вірменія експортувала 97% цієї продукції до РФ", – повідомляють журналісти.

Водночас представники адміністрації президента США у Вашингтоні заявляють, що постачання електронного обладнання до Росії та Білорусі впали на 41% у період з 2021 до 2022 року.

У Казахстані з 1 квітня впроваджують зміни митного відстеження, які дозволять посилити контроль за реекспортом товарів в Росію. Таким чином планується не допустити обходу західних санкцій.

Через тиск США та Європи Туреччина дійсно призупинила транзит до Росії підсанкційних товарів.

Раніше західні ЗМІ повідомляли, що Казахстан, Туреччина та Вірменія допомагають Росії обходити санкції, накладені за війну проти України. Компанії з цих країн перепродають Москві товари, які вона сама не може придбати через санкції.

Зараз ви читаєте новину «РФ в обхід санкцій скуповує західні технології для виготовлення зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути